ΗΠΑ - Τουρκία: Εκπαιδεύουν Σύρους αντάρτες

Σύρους αντάρτες που χαρακτηρίζονται ως “μετριοπαθείς” άρχισαν να εκπαιδεύουν η Τουρκία και οι ΗΠΑ σε τουρκικό έδαφος με σκοπό να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το πρόγραμμα εκπαίδευσης, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη την 19η Φεβρουαρίου έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, άρχισε με την εκπαίδευση «μικρών ομάδων» ανταρτών, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των ανταρτών «άρχισε με μικρές ομάδες. Όλες οι υποδομές είναι έτοιμες και το απαραίτητο υλικό έχει παραδοθεί» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

«Το τουρκικό και το αμερικανικό (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό που θα συμμετάσχει στην αποστολή έχει αναπτυχθεί» διευκρίνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας ακόμη ότι οι μετριοπαθείς Σύροι αντάρτες οι οποίοι θα εκπαιδευθούν επιλέγονται από κοινού από την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.