ΕΕ - Ανατολική Εταιρική Σχέση - Ρωσία: Αξεδιάλυτο και επικίνδυνο γεωπολιτικό "κουβάρι"

Λεπτές ισορροπίες σε μια επικίνδυνη γεωπολιτική “σκακιέρα” καλούνται να κρατήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα.

Η σύνοδος γίνεται στο φόντο του συνεχιζόμενου εμφυλίου στην Ουκρανία, γεγονός που έχει φέρει σε οριακό σημείο της σχέσης της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Παράλληλα όμως υπάρχουν αντιθέσεις και στο εσωτερικό των δυτικών συμμαχιών, αφού, οι οικονομικές σχέσεις της ΕΕ συνολικά αλλά και δυνατών κρατών – μελών της, όπως η Γερμανία, με τη Ρωσία, είναι επίσης ισχυρές και αποτελούν ένα από τα βασικά κριτήρια για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι’ αυτό και, όπως σημειώνει το euronews, “υπάρχει ήδη παρασκήνιο με την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία να εμφανίζονται δυσαρεστημένες με το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου και ζητούν ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της ενταξιακής τους προοπτικής στην ΕΕ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την πρώην Πρόεδρο της Λετονίας, αυτό δεν είναι απαραίτητο. «Ανεξαρτήτως της ΕΕ, το φως στην άκρη του τούνελ θα πρέπει να είναι η χώρα σου και πώς τα πάει για το δικό σου καλό. Ανεξάρτητα από την Ευρώπη, που είναι το κερασάκι στην τούρτα, η τούρτα είναι αυτό που εσύ κάνεις»” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όμως, σχολιάζει το πρακτορείο, κάποια κράτη μέλη όπως η Γαλλία και η Γερμανία δεν στηρίζουν μια τέτοια δήλωση για τις τρεις χώρες που θέλουν ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση βίζας και ενταξιακή πορεία.

Ο Γιάνις Ουρμπάνοβιτς, επικεφαλής φιλορωσικής κοινοβουλευτικής ομάδας στη λετονική Βουλή πιστεύει ότι η Ρωσία θα έπρεπε τουλάχιστον να προσκληθεί και να συμμετάσχει. «Καταλαβαίνω πολύ καλά τη ρωσική θέση γιατί η Ρωσία κοιτάζει με καχυποψία αυτά που συμβαίνουν στα σύνορά της».

Οπως μεταδίδει η απεσταλμένη του euronews στη Ρίγα, «η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία λένε ότι μπορούν να κάνουν ένα διπλωματικό διάβημα εάν τα αποτελέσματα στη Σύνοδο της Ρίγας δεν είναι αρκετά φιλόδοξα. Το Κίεβο ίσως δεν υπογράψει την τελική δήλωση που θα σήμαινε αποτυχία της Ανατολικής Συνεργασίας».