Νεκρός ο «υπουργός Πετρελαίου» του Ισλαμικού Κράτος-Χερσαία αμερικανική επιχείρηση στη Συρία

Τον Αμπού Σαγιάφ, ανώτατο αξιωματούχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, σκότωσαν κατά τη διάρκεια της πρώτης χερσαίας επιχείρησης η οποία διεξήχθη επισήμως για τη σύλληψη μέλους του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα σε συριακό έδαφος οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Την τελική εντολή έδωσε ο ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί, νωρίτερα, η συριακή ηγεσία ενώ αντίθετα υπήρξε ενημέρωση και συντονισμός με την ιρακινή ηγεσία καθώς από ιρακινό έδαφος ξεκίνησαν και οι αμερικανοί κομμάντος. Δεδομένων των καλών σχέσεων μεταξύ Βαγδάτης  – Δαμασκού, δεν αποκλείεται με τον τρόπο αυτό να ενημερώθηκε, τελικά, η συριακή ηγεσία.

«Υπό την ηγεσία του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα), οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ πραγματοποίησαν επιχείρηση στην ανατολική Συρία για να συλλάβουν ανώτατο αξιωματούχο του Ισλαμικού Κράτους, τον Αμπού Σαγιάφ, και τη σύζυγό του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος, ο Αμπού Σαγιάφ «σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τις αμερικανικές δυνάμεις» ενώ δεν σκοτώθηκε κανένας από τους άνδρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, των οποίων ο αριθμός δεν διευκρινίστηκε.

Πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο διέρρεαν ότι η επιχείρηση έγινε με ελικόπτερα Black Hawk τα οποία «σηκώθηκαν» από το Ιράκ και προσγειώθηκαν στην πετρελαιοφόρα περιοχή αλ Ομάρ της Συρίας που ήταν το καταφύγιο του «στόχου» εκτός του ότι φιλοξενεί μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τις οποίες ελέγχει πλέον σήμερα το «Ισλαμικό Κράτος» αξιοποιώντας τες, και αυτές, για να έχει έσοδα. Κατά την ίδια πηγή, οι μαχητές που ήταν δίπλα στον Σαγιάφ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν γυναικόπαιδα ως «ανθρώπινες ασπίδες» αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις, πάντα κατά την ίδια πηγή, κατάφεραν «να διαχωρίσουν τους αθώους» και να σκοτώσουν περισσότερους από δέκα μαχητές ενώ έγιναν και μάχες σώμα με σώμα.

Συνελήφθη η σύζυγος του Σαγιάφ, Ουμ Σαγιάφ, επίσης μέλος του «Ισλαμικού Κράτους» η οποία θεωρείται ότι διαδραμάτιζε ρόλο στις δραστηριότητες της οργάνωσης και μεταφέρθηκε σε αμερικανική φυλακή στο Ιράκ. Επίσης, σύμφωνα με την Μπερναντέτ Μίχαν, απελευθερώθηκε και μια γυναίκα της φυλής Γιεζίντι που κρατούναν ως σκλάβα.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Αμπού Σαγιάφ είχε κεντρικό ρόλο στην εποπτεία παράνομων δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σημαντικών πηγών εισοδήματος «που επιτρέπει στην τρομοκρατική οργάνωση να συνεχίζει τις ωμότητες και να καταδιώκει χιλιάδες αθώους πολίτες», γι αυτό και χαρακτηριζόταν συχνά «υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους». Φέρεται να ήταν οικονομικός υπεύθυνος της οργάνωσης, με όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις.