Πρέπει να γίνουν διεθνείς προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κέρι

Μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε ότι “είναι αδήριτη ανάγκη να δοθεί μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα” και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως “είναι εφικτή η επίτευξη προόδου στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν φέτος“, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι το Κυπριακό ζήτημα έχει παραμείνει “ανεπίλυτο πάρα πολύ καιρό“.

Το πρόβλημα εκλιπαρεί να γίνουν διεθνείς προσπάθειες ώστε να υπάρξει μια λύση, μια διαρκής διευθέτηση. Πιστεύουμε ότι τα μέρη μπορούν να επιτύχουν αληθινή και διαρκή πρόοδο το έτος 2015“, πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι “η Ουάσινγκτον μπορεί να διαδραματίσει ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού. Επιθυμούμε να επιτύχουμε μια διαρκή λύση στην Κύπρο. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια λύση εντός του 2015… Περιμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.