Ναυάγιο στην Πύλο: Τουλάχιστον 79 οι νεκροί και εκατοντάδες οι αγνοούμενοι – Στην Καλαμάτα η ΠτΔ

Τουλάχιστον 79 νεκροί έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου που μετέφερε παράτυπα μετανάστες. Εκατό άνθρωποι έχουν διασωθεί. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προκύπτουν από τις μαρτυρίες των διασωθέντων, πάνω στο πλοίο επέβαιναν περισσότεροι από 750 άνθρωποι. Αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος επισημαίνουν την ίδια ώρα ότι η συνήθης τακτική των διακινητών είναι να κλειδώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των παράτυπων μεταναστών στα αμπάρια των πλοίων, προκειμένου να προλαμβάνουν στάσεις. Εάν αυτό ίσχυσε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε το σκάφος παρέσυρε στον βυθό εκατοντάδες ανθρώπους, και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

«Το ναυάγιο φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά, την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Νωρίτερα ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Στην Καλαμάτα μετέβη η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον δήμαρχο της πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Λιμεναρχείο. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο super puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του ΛΣ, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αλιευτικό σκάφος που ανετράπη είναι 30 μέτρα και σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον 400 άτομα. Άλλες πληροφορίες μεταξύ των επιβατών κάνουν λόγο ακόμη και για 700 επιβαίνοντες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες  νεκρούς. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 104 μετανάστες.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έχει ήδη στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των ανθρώπων, προκειμένου να στεγαστούν και να λάβουν όποια βοήθεια χρειαστούν. Παράλληλα, σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθούν τραυματίες.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX».

 

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σαρμά για την τραγωδία με τους μετανάστες – Αναβάλλεται η ομιλία στην Πάτρα

Aπέραντη θλίψη και σοκ έχει προκαλέσει η ανείπωτη τραγωδία με το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες ανοιχτά της Πύλου. Οπως έγινε γνωστό πριν λίγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ενώ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Πάτρα.

Οι νεκροί από το ναυάγιο έχουν φθάσει τους 59 ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει καθώς οι αγνοούμενοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άτομα, ενώ η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του λιμενικού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες από τη ΝΔ έγινε γνωστό πριν λίγο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Ιωάννη Σαρμά, ενώ αναβάλλει και την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Πάτρα και την ομιλία που θα έδινε στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

H ανακοίνωση της ΝΔ, μετά το ναυάγιο με τους μετανάστες

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Λόγω του τραγικού ναυαγίου, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναβάλλεται.

 

Ναυάγιο στην Πύλο: Επικοινωνία Τσίπρα-Σαρμά – Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή

Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, κλιμάκιο του κόμματος είναι στην περιοχή.
«Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων» υπoγραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

 

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων.

Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας.

Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή.