Υπό εξέταση η διενέργεια test σε όλο τον πληθυσμό - Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά

Για τις γιορτές, προς το παρόν, θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα διαβεβαίωσε  σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ αποκάλυψε πως ο έλεγχος με διαγνωστικό test για όλο τον πληθυσμό, βρίσκεται υπό σκέψη και εξετάζεται σε αυτήν την φάση από την κυβέρνηση,  ώστε να υπάρξει μία συνολική επιδημιολογική εικόνας της χώρας, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας. Διευκρίνισε επίσης ότι για τις γιορτές προς το παρόν θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown», πρόσθεσε.

Έκτακτη σύσκεψη για τον ιό, χθες Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μαξίμου

Αυτό ανατρέπει εν πολλοίς και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για τη διαχείριση της πανδημίας και ουδείς αποκλείει νέα μέτρα.

Χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε εκτάκτως η καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, καθώς σήμερα βρίσκεται στη Σόφια για επίσημη επίσκεψη, με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του κυβερνητικού επιτελείου. Σε αυτήν αναλύθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση του συστήματος υγείας ενόψει των εορτών.

Στο τραπέζι μπήκε και η περαιτέρω διεύρυνση και αύξηση του testing για τις ημέρες των εορτών, με τις οριστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για το επόμενο διήμερο.

«Προς το παρόν δεν θα λάβουμε νέα μέτρα», είναι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, με την κατάσταση πάντως να επαναξιολογείται καθημερινά.

Οι ανακοινώσει πάντως αναμένονται την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, με κυβερνητικές πηγές, να τονίζουν ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο «σφράγισμα» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει έκτακτες αποφάσεις και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για την απειλή της Όμικρον

Για την ανησυχία που επικρατεί λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, τόνισε ότι στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώντας όμως ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα μας τον Ιανουάριο και για αυτόν τον λόγο, δοκιμάζονται όπως είπε έκτακτα σχέδια.

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό .Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», επισήμανε ο ίδιος.

Εντατικότεροι έλεγχοι κατά τη διάρκεια των γιορτών

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για τους ελέγχους κατά την διάρκεια του γιορτών τονίζοντας ότι το διάστημα 24-31 Δεκεμβρίου θα επιστρατευτούν όσα κλιμάκια επιστρατεύτηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Οι έλεγχοι , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα είναι οι πιο σαρωτικοί που έχουν γίνει, ενώ σχολίασε πως όποιο μαγαζί διανοηθεί να έχει έστω και ένα ανεμβολίαστο άτομο θα το μετανιώσει πικρά.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος και για την πρωτοχρονιά, λέγοντας ότι το πως θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά εκείνο το διάστημα θα κρίνει τις αποφάσεις για την λειτουργία τους την Πρωτοχρονιά.

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ δήλωσε πως από αυτή την εβδομάδα θα γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η πορεία της Όμικρον θα κρίνει τι περαιτέρω παρεμβάσεις θα υπάρξουν.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Όμικρον θα επικρατήσει – Οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να έχουμε αυστηρότερα μέτρα