Αναζωπύρωση απειλεί την Αρχαία Ολυμπία - Προληπτική εκκένωση στο Χελιδόνι Ηλείας

Δίνεται μάχη για να μη φθάσει στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο.

Στην Αρχαία Ολυμπία οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να τιθασεύσουν μία νέα σοβαρή αναζωπύρωση, ώστε να την κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο, αλλά και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Το πρωί μετά από την ολονύχτια μάχη, τα τοπικά μέσα μετέφεραν μια εικόνα ύφεσης της φωτιάς, λίγο αργότερα όμως μιλούσαν για σοβαρής έκτασης και φοράς, αναζωπύρωση.

Συγκεκριμένα, το ilialive.gr ανέφερε ότι ξέσπασε αναζωπύρωση κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ και τον Κρόνιο Λόφο, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις ενισχύονται στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς από εκεί η φωτιά έχει κατεύθυνση και πάλι προς την Αρχαία Ολυμπία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, μιλώντας στον εκπομπή του ΑΝΤ1, “Καλοκαίρι Μαζί”, είπε πως υπάρχει αναζωπύρωση στην περιοχή, ενώ ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή και τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια η φωτιά να μην περάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, έκανε έκκληση να σταλούν και άλλα εναέρια μέσα.

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε ο ίδιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, επισήμανε πως  «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».

Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία – Νέα αναζωπύρωση – Φόβοι για τον αρχαιολογικό χώρο - ΤΑ ΝΕΑ

Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη ενάντια στα πύρινα μέτωπα.

«Συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειωθούν», ανέφερε στο Αθηναϊκ ό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΑΠΕ – ΜΠΕ), ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Προληπτική εκκένωση στο Χελιδόνι της Ηλείας – Στην περιοχή ο πρωθυπουργός

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».

Μάλιστα, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

Στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ηλείας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εσπευσμένα στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ηλείας. Εκεί άλλωστε βρίσκονται από χθες και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης νωρίτερα σήμερα έκανε λόγο για ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία που συνεχίζεται με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Όπως είπε στην ΕΡΤ1, δίνεται μάχη προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μείνει ακέραιος ο αρχαιολογικός χώρος και φυσικά η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν πεζοπόρα τμήματα που προσπαθούν να οριοθετήσουν τη φωτιά μαζί με πολλά εναέρια μέσα.

«Θέλω να συγχαρώ τους πυροσβέστες που με αυτοθυσία μέσα στη φωτιά δίνουν τη μάχη με τρόπο ηρωικό. Τους αξίζουν πολλά, τους χρωστάμε πολλά» τόνισε ο υπουργός. «Θα δώσουμε τη μάχη όλη τη μέρα. Είναι δύσκολες οι συνθήκες, εξαιρετικά ειδικές, που δεν τις συναντάμε συχνά. Ωστόσο, υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων που εφαρμόζουμε. Εύχομαι να είναι όλοι καλά και να ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα αυτό το κακό, να αποκαταστήσουμε και τις ζημιές που έγιναν και το περιβάλλον» κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.