Συνεχείς αναζωπυρώσεις περιμετρικά της Αρχαίας Ολυμπίας (Video)

Συγκλονιστικό video από drone με τις φλόγες να πλησιάζουν την αρχαία Ολυμπία.

Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Πρόσθεσε δε, πως «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-08/treis-plati-koitane-fotia.jpg.webp?itok=GNbzFk81

Ολονύχτια μάχη για να κρατηθεί η ορμή της φωτιάς μακριά από την Αρχαία Ολυμπία

Ειδικότερα, στην Αρχαία Ολυμπία κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες βρέθηκαν στα 500 μέτρα από το μουσείο, ωστόσο δεν επεκτάθηκαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκαν στην περιοχή αντιπυρικές ζώνες, ενώ πλέον οι δυνάμεις έχουν διαταχθεί έτσι ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο.

Συγκλονιστικό video – drone με τις φλόγες να πλησιάζουν την αρχαία Ολυμπία:

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Όπως αναφέρει μάλιστα το patrisnews, η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα οι άνεμοι έχουν κοπάσει και κατευθύνονται προς την περιοχή Λάλα καίγοντας δασική έκταση.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Όπως βεβαίωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Οι φλόγες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο - Συγκλονιστικές εικόνες από drone

Μάχη από αέρος: Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα στην Αρχαία Ολυμπία

Στο μεταξύ με το πρώτο φως της μέρας 5 εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Συνολικά στην Ηλεία έχουν εκκενωθεί 8 οικισμοί. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ότι εχθές το μεσημέρι σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές στην Ηλεία από τις οποίες οι 4 μαίνονται σε περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας.