«Κρατική αεροπειρατεία» του Μινσκ: Δεν προκύπτει εμπλοκή του Έλληνα πολίτη Ι. Ζήση

Καμία εμπλοκή του Έλληνα πολίτη Ιάσονα Ζήση, δεν προκύπτει στην «κρατική αεροπειρατεία» που σημειώθηκε στη Λευκορωσία με το αεροπλάνο της Ryanair, που απογειώθηκε την Κυριακή 23 Μαΐου, από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας, αλλά εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, μετά από κρατική αεροπειρατεία, για την σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, 26 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr, οι εντατικές έρευνες που έχουν κάνει οι ελληνικές υπηρεσίες βάζουν τέλος σε ορισμένα από τα σενάρια και τις εικασίες, που ερευνούν οι αρχές για τον τρόπο που υποχρεώθηκε το Boeing 737 της Ιρλανδικής Εταιρείας χαμηλού κόστους, να προσγειωθεί στο Μινσκ από το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο κ. Ζήσης ζει μεταξύ Πάτρας όπου εργάζεται και Μινσκ, όπου διαμένει και η σύζυγός του  και εκεί ήταν ο τελικός προορισμός του ταξιδιού του με ενδιάμεσο σταθμό το Βίλνιους και για αυτό το λόγο παρέμεινε στο Μισνκ και αφότου επετράπη από τη Λευκορωσία, στην πτήση να συνεχίσει το ταξίδι της, προς την Λιθουανία.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/leukorosia-iason-zisis_0.jpeg.webp?itok=hQCgwctf

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν προκύπτει προς το παρόν κάποιο στοιχείο για εμπλοκή με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, ούτε και για τους Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα και Σεργκέι Κουλάκοφ, που επίσης επέβαιναν στην πτήση και παρέμειναν στο Μινσκ.

Τέλος, οι ελληνικές υπηρεσίες διαψεύδουν το σενάριο κάποιος επιβάτης του αεροσκάφους να είχε περάσει μαζί του όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να δοθεί αφορμή για την αναγκαστική προσγείωση. Πρόκειται για ένα από τα απίθανα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να προκύπτει από κάποιο στοιχείο.

Είναι δεδομένο ότι η αναγκαστική προσγείωση έγινε με ενέργειες του λευκορωσικού καθεστώτος και εντολές από τον πύργο ελέγχου του Μινσκ, ενώ κυκλοφόρησαν σενάρια που ήθελαν έναν από τους πράκτορες που επέβαιναν στην πτήση, για να φέρουν εις πέρας την πρωτοφανή αποστολή, να απειλεί τον πιλότο με λίμα… νυχοκόπτη, που κατάφερε να περάσει στην χειραποσκευή του, ένα σενάριο, το οποίο πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί.