Χτίζεται το πολυπόθητο τείχος ανοσίας: Αμείωτοι οι ρυθμοί των εμβολιασμών

Χτίζεται σταδιακά το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, με την λεγόμενη επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού κατά της covid-19, να προχωράει με εντατικούς ρυθμούς και εξαιρετική οργάνωση, ενώ μεγάλη παραμένει η ανταπόκριση των νεαρότερων ηλικιακών κατηγοριών, που έσπευσαν να κλείσουν τα εμβολιαστικά ραντεβού τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο emvolio.gov.gr, οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχονται πλέον σε 1.768.771, ενώ συνολικά 3.121.419 άνθρωποι, έχουν κάνει έστω και μία δόση.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο 22 Μαΐου το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο και αναφερόμενος στις δηλώσεις του μετά, στην απήχηση του προγράμματος εμβολιασμών, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός πως πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 40-44,  μέσα σε μία ημέρα έκλεισαν πάνω από 100.000 ραντεβού, για τον εμβολιασμό τους.

Από το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου 2021, έχει ανοίξει η πλατφόρμα και για τα 4 εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson’s) για την ομάδα 40-44 ετών και από την πρώτη στιγμή η ανταπόκριση ήταν τεράστια Σημειώνεται ότι μέχρι χθες η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μπορούσε να εμβολιαστεί μόνο με το Astrazenca και οι ακυρώσεις εν όψει του ανοίγματος της συγκεκριμένης πλατφόρμας – δυνατότητας χθες, ήρθαν κατά χιλιάδες.

Πότε απελευθερώνονται τα εμβόλια και για τις ηλικίες 35-39

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως στο υπουργείο παρακολουθούν την εξέλιξη των ραντεβού στους πολίτες μεταξύ 40 και 44 ετών και τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσουν την απελευθέρωση των εμβολίων στην πλατφόρμα και για τις ηλικίες 35-39.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε χθες στον ΑΝΤ1, πως για τις ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-35 η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως μετά και αναλόγως με τη ροή εμβολιασμού των 40-44 ετών, αλλά μέσα στον Μάιο.

Παράλληλα, ο προγραμματισμός θέλει την ενσωμάτωση και των ηλικιών 20-29 στην πλατφόρμα των εμβολίων μέσα στον Ιούνιο. Μιλώντας για το θέμα , ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ανοίγει ο δρόμος και για τον εμβολιασμό εφήβων

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων στη χώρα μας, όπως προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης (ηλικιακής) ομάδας» ,τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους που συνέχισε πως «με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία».

Όπως δήλωσε ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας (18-29) δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη λάβει και τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».