Οι έφηβοι άνω των 16 παίρνουν σειρά για εμβολιασμό: Χρονοδιάγραμμα ανοσοποίησης

Η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covi-19, θα «ανοίξει» σε άμεσο χρονικό διάστημα, όχι μόνο για τους 20άρηδες, που αναμένουν την ένταξή τους στην “Επιχείρηση Ελευθερία”, μέσα στον Ιούνιο,  αλλά και για τις ακόμα νεαρότερες ηλικίες.

Εδώ και λίγες ώρες, οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με όποιο από τα 4 διαθέσιμα εμβόλια επιθυμούν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι 40άρηδες, σπάνε τα κοντέρ, με τα ραντεβού εμβολιασμού, που κλείστηκαν από την εν λόγω ηλικιακή κατηγορία, έως τις 11 το πρωί, να ανέρχονται ήδη στις 66.000.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός  Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, βεβαίωσε μάλιστα, πως για την ηλικιακή ομάδα 20-29 η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό θα ανοίξει τον Ιούνιο, διευκρινίζοντας ότι στη συγκεκριμένη ομάδα δεν θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Έρχονται και οι εμβολιασμοί για τους εφήβους και τους… άρτι ενηλικιωθείς

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι σχεδιάζονται ήδη οι εμβολιασμοί και για εφήβους κάτω των 18 ετών. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, έχει κριθεί κατάλληλο για χορήγηση από την ηλικία των 16 ετών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», ανακοίνωσε συγκεκριμένα.

Σημείωσε δε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση δε, που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου, θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση, ότι τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».