Τεράστια απήχηση στην πλατφόρμα των 40-44 για όλα τα εμβόλια: Ποιοι ακολουθούν

Αυξάνεται η δυναμική των εμβολιασμών κατά της covid-19 και η κορύφωσή της αναμένεται τον Ιούνιο. Το πρωί σήμερα Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, άνοιξε η πλατφόρμα, και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson, για τις ηλικίες 40-44 , που μέχρι σήμερα μπορούσαν να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca. Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη απήχηση.

Ενδεικτικό είναι πως ήδη έως τις 09:00 το πρωί κλείστηκαν περισσότερα από 40.000 ραντεβού, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, μέχρι τις 11:00 είχαν κλειστεί 66.000 ραντεβού για εμβολιασμό από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν οι ηλικίες 35-39 και 30-34 ετών. Το πρόγραμμα θα ανεβάσει στροφές και τον Ιούνιο και μάλιστα το μήνα αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους 20-29 ετών.

Τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εποπτεύουν τη διαδικασία επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, αλλά η πλατφόρμα emvolio.gov.gr εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Όπως εξηγούν, τα ραντεβού κλείνονται με τέτοιο ρυθμό, ώστε όσοι επιλέγουν ημερομηνίες και το… σκέφτονται για λίγα λεπτά, χάνουν εν τέλει το ραντεβού τους. Στις περιπτώσεις αυτές κατά την οριστικοποίηση η πλατφόρμα εμφανίζει ένα μήνυμα που λέει: «Δεν βρέθηκε ραντεβού για την 1η δόση».

Οι λίστες με τους ΑΜΚΑ

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η ομάδα αυτή, το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και το άνοιγμα των άλλων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή τους 35-39 και 30-34 για όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών, πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά (ο εμβολιασμός γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Τις τελικές λεπτομέρειες ώστε σήμερα να ανοίξει για τις ηλικίες 40-44 ετών η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού, για όλα τα εμβόλια, ρύθμιζε και χθες το επιτελείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr είχαν ξεκινήσει από χθες να «φορτώνονται» με ταχύτατους ρυθμούς στο σύστημα της πλατφόρμας εμβολίων οι λίστες με τους ΑΜΚΑ των πολιτών 40 έως 44 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, θα ανοίξει κανονικά η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson από τα άτομα που υπάγονται στις παραπάνω ηλικίες (γεννηθέντες/είσες από 1976 έως και 1981).

Υπενθυμίζεται πως όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης θα λάβουν μήνυμα SMS στο κινητό τους για το ραντεβού τους. Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Επιτάχυνση για τον στόχο των 5,5 εκατομμυρίων εμβολιασμών, έως Ιούνιο

Εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.500.000 εμβολιασμοί, κάτι που αποτελεί στόχο του προγράμματος. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%).

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27. Αυτή την στιγμή λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά.

Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται και λόγω της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» και λόγω της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Εκτιμάται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουν ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 20%.

Οι προσεχείς παραδόσεις σκευασμάτων εμβολίων στην  Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι στο προσεχές διάστημα η Ελλάδα αναμένει τις εξής παραδόσεις εμβολίων:

  • Από την Pfizer 1.860.000 δόσεις.
  • Από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις.
  • Από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις.
  • Από την AstraZeneca 348.000 δόσεις τον Μάιο και 450.000 δόσεις τον Ιούνιο.