Τοπικά lockdown, αν ξεφύγουμε: Έλεγχοι σε παραλιακή, πλ. Βαρνάβα, Χαλάνδρι

Αυστηροί έλεγχοι το επόμενο διάστημα, αλλά και Plan B με ενδεχόμενα τοπικά lockdown, προβλέπονται βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί πάση θυσία μια αναζωπύρωση της πανδημίας, με την χαλάρωση των μέτρων και την άρση  lockdown, για πολλές δραστηριότητες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική χαλάρωση που καταγράφηκε το πρώτο τριήμερο άρσης των αυστηρών περιορισμών και έστειλε το μήνυμα πως «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».

Σαρωτικοί έλεγχοι σε πλατείες – Ποιες θεωρούνται “επικίνδυνες” περιοχές

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι σε παραλιακή, πλατείες και δημοφιλείς περιοχές, για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συνωστισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε περιοχές όπως η πλατεία Βαρνάβα, το Χαλάνδρι, το παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα των ελέγχων θα εστιάσει στις βραδινές ώρες μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι κύριες παραβάσεις που έχουν εντοπίσει τα κλιμάκια που διεξάγουν τους ελέγχους είναι η εξυπηρέτηση καθήμενων σε εσωτερικούς χώρους, το σερβίρισμα ορθίων, κάτι που απαγορεύεται ρητά, και ο συνωστισμός πελατών χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπέζια.

Κρίσιμος μήνας για Αττική και τουριστικούς προορισμούς

Κρίσιμο είναι για το επόμενο σαββατοκύριακο με τους ελέγχους να εντείνονται σε νησιά και παραλιακές πόλεις της χώρας. Για να λειτουργήσει το σχέδιο ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων, σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Συμπληρώνουν, ότι ειδικά ο πρώτος μήνας, είναι απαραίτητο να κυλήσει χωρίς παρατράγουδα που θα επιφέρουν επιβάρυνση σε τουριστικές περιοχές. Γι αυτό το λόγο στα νησιά της Αττικής και των Κυκλάδων, όπως και σε πόλεις όπως η Καλαμάτα και το Ναύπλιο θα ενταθούν οι έλεγχοι.

Σε επιφυλακή και για τις εκκλησίες

Στο ημερολόγιο της κυβέρνησης έχει κυκλωθεί η 21η Μαΐου οπότε και εορτάζονται από την Εκκλησία οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Είναι μια από τις μεγάλες εορτές και πρέπει να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού στους ιερούς ναούς. Θα ζητηθεί η συνεργασία και των Μητροπόλεων ειδικά στις περιοχές όπου είναι πολιούχοι.

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο τοπικών lockdown

Οι ειδικοί ανησυχούν από τη μία με τη χαλάρωση που επέδειξαν πολλοί με το τέλος του lockdown, και από την άλλη με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Γι αυτό και ζητούν ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της χώρας προκειμένου αποφευχθούν τοπικά lockdown, όπως στην περίπτωση της Καλύμνου -καθώς η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων ισχύει εκεί έως και τη Δευτέρα 24/05/2021.

Πάντως το αυστηρό μέτρο του τοπικού lockdown παραμένει στη φαρέτρα και θα χρησιμοποιηθεί αν συνεχιστεί η χαλάρωση, σε μία προσπάθεια να μην ξεφύγει η κατάσταση. Ενδεικτική εξάλλου ήταν και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου

«Εάν υπάρξει κίνδυνος υποτροπής δεν μπορούμε αποκλείσουμε – Αυστηροποίηση των μέτρων. Είναι κάτι που απευχόμαστε»

Πελώνη: Οι τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη.

Αναφερόμενη στο θέμα της μη τήρησης των μέτρων ζήτησε την εφαρμογή τους ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων μέτρων ακόμα και τοπικών lockdowns. Για το τελευταίο τόνισε πως ελπίζει να εισακουστούν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης, διαφορετικά «οι τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο».