Ανακοινώσεις Χαρδαλιά & Κικίλια το απόγευμα για μερική χαλάρωση μέτρων

Σε ανακοινώσεις για μερική και ελεγχόμενη χαλάρωση των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, αναμένεται να προχωρήσουν το απόγευμα, σήμερα Τετάρτη 31 Μαρτίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από κοινού με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, που συνήθως τις Τετάρτες έχει αναλάβει ο υπουργός Υγείας.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι από τις 10:30 το πρωί η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό η οποία και εξετάζει προσεκτικά όλα τα στοιχεία, προκειμένου να προχωρήσει σε εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, υποβοηθώντας την στην λήψη των τελικών αποφάσεων.

Όπως τόνισε πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η κυβέρνηση είναι σε αναμονή για τις εισηγήσεις της επιτροπής.

Σημείωσε δε, ότι θα λάβουν υπόψη από τη μια τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και από την άλλη ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση και τα μέτρα δεν τηρούνται όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες. Στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις οι οποίες και θα ανακοινωθούν από τον κ. Χαρδαλιά.

Χαλαρώνουν τα μέτρα: Ανοίγει το λιανεμπόριο με SMS και χρονικό όριο αγορών

Η επιτροπή συνεδριάζει υπό τη σκιά του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκε χθες, με βασικά θέματα προς συζήτηση την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, με ισχύ από αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και (από την Δευτέρα 5 Απριλίου), το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Η κυβέρνηση άλλωστε επιθυμεί να βρεθούν δικλείδες αποσυμπίεσης για τους πολίτες, καθώς το πολύμηνο lockdown είναι φανερό πως έχει κουράσει την κοινωνία.

Παράλληλα, αναζητά τρόπους ώστε να μειωθεί το τεράστιο κόστος που έχει για την οικονομία κάθε εβδομάδα με τα καταστήματα τόσο καιρό κλειστά, ενώ όπως τονίζει ο εμπορικός κόσμος, είναι κρίσιμο πλέον, όχι μόνο να επαναλειτουργήσει το εμπόριο, αλλά και να μην ξανακλείσει.