Ίσως φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα ημερησίως - Το έξω θα κάνει τεράστια διαφορά

Την εκτίμηση ότι πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών, αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο. Αν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρότεινε άνοιγμα με ένα υπολογισμένο ρίσκο για συγκεκριμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κος Δερμιτζάκης πρότεινε επίσης άμεσα το άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού, της εστίασης με λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και το άνοιγμα των σχολείων με σκοπό την κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Να ανοίξουμε γιατί έτσι όπως πάμε δεν πάμε καλά. Για να μειώσουμε τη μετάδοση, γιατί αυτό το lockdown δεν δουλεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως αν μείνουμε έτσι θα πάνε 5.000-5.500 τα κρούσματα μέχρι τον Μάιο και θα έχουμε μια αργή μείωση, οπότε τον Ιούνιο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση που θέλουμε. Τόνισε πως «το έξω θέλουμε δεν θέλουμε θα κάνει τεράστια διαφορά και ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων να δούμε στην αρχή, στη συνέχεια λόγω καιρού θα δούμε βελτιωμένη εικόνα».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση που είχε πρόσφατα σχετικά με την άρση του lockdown στα social media, με τον καθηγητή Γιώργο Παυλάκη, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε πως «και οι δύο έχουμε συναισθηματική φόρτιση και πάνω σε αυτή μπορεί και να πούμε κάτι παραπάνω καμιά φορά».