Διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σαββατοκύριακο: Πώς ανοίγει το λιανεμπόριο

Για επικείμενη χαλάρωση κάποιων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και μάλιστα από αυτό το Σαββατοκύριακο, έκανε λόγο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑ, το πρωί της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ουσιαστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από αυτό το Σαββατοκύριακο, δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους και ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σε ότι αφορά στα σχολεία τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα ειδικά το άνοιγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης για τα Λύκεια πρωτίστως, καθώς και για τα Γυμνάσια, αλλά όπως διεφάνη από τα λεγόμενά της δεν θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά το πιθανότερο στις 12 Απριλίου.

Για τις μετακινήσεις πολιτών μεταξύ νομών, το Πάσχα, ανέφερε ότι είναι νωρίς ακόμη, για τη συζήτηση αυτού του θέματος.

«Προφανώς είμαστε σε μια έξαρση, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να γίνει διαχειρίσιμη η κούραση».

«Θέλουμε δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες σε σπίτια. Αν επιτραπούν δεν θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πλατείες».

«Το άνοιγμα των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο είναι ένα λογικό μέτρο» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ισχύσει «το συντομότερο δυνατόν» ενώ παρέπεμψε στην εισήγηση της επιτροπής.

«Παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων ελεγχόμενα» αν και είπε ότι «θα δούμε αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά, το λιανεμπόριο από την αρχή λειτούργησε συντεταγμένα, είναι μια ασφαλής βαλβίδα εκτόνωσης».

«Για τις μετακινήσεις το Πάσχα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Θα βοηθήσουν και οι εμβολιασμοί αλλά αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Είναι νωρίς».

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα

Στον σχεδιασμό για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη, ημέρα που συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» τόνισε πως ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, ενώ χαρακτήρισε μεταβατικό μήνα προς την κανονικότητα τον Απρίλιο.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα αν δοθεί το «πράσινο φως», εξήγησε σχετικά με το click away ή click inside ότι «αυτά τα εργαλεία λειτούργησαν σε μία φάση στη λογική του μοντέλου της φυσαρμόνικας.

Εδώ δεν πάμε ξανά σε μία τέτοια κατάσταση, αλλά σε μία κατάσταση όπου οι κλάδοι οι οποίοι ανοίγουν να έχουν εκείνο το πλαίσιο μέτρων για να μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια από εδώ και στο εξής και να βρεθεί εκείνη η σχέση μεταξύ της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και του ιού ώστε να μάθουν να συμβιώνουν και να αυτοπροστατευόμαστε με ανοιχτή την οικονομία».

Διευκρίνισε ότι «πάμε για άνοιγμα με περιορισμούς προφανώς το click away και το click inside σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».

Εργαλείο εποπτείας της αγοράς το SMS στο 13032

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι το sms στο 13032 και ο χρονικός περιορισμός για την πραγματοποίηση των αγορών είναι «πολύ πιο αυστηροί περιορισμοί από το να έχουμε το click away και το click inside».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «προφανώς και θα ισχύσει το 13032», όταν δοθεί η δυνατότητα να επαναλειτουργήσει και θα είναι ένα από τα εργαλεία εποπτείας της αγοράς.

«Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός επιχειρήσεων», απάντησε στο ερώτημα εάν θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, δηλαδή και τα κλειστά εμπορικά κέντρα και mall.

Σχετικά με τα γυμναστήρια πάντως ο κ. Σταμπουλίδης επισήμανε, ότι δεν τίθεται καν ζήτημα ανοίγματος στην παρούσα φάση.