Ανατροπή στο άνοιγμα της αγοράς: Φόβοι για πάνω από 1.500 κρούσματα, σήμερα

Παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και για το λιανεμπόριο. Είμαστε στο απόγειο του τρίτου κύματος αυτή την εβδομάδα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Παρά τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν σχεδόν επί έναν μήνα τώρα, για την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του, το σκληρό lockdown στην Αττική, αλλά και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν απέφυγε το τρίτο κύμα, εν μέσω έξαρσης του οποίου βρισκόμαστε ήδη και σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να είναι περισσότερα από 1.500.

Αυτό όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, φέρνει την κατάσταση με τον κορωνοϊό να μοιάζει με εκείνη που βιώσαμε  πριν από τρεις μήνες και γι αυτό σημαίνουν συναγερμό.

Βάσει των νέων εξελίξεων, όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα της αγοράς δεν θα γίνει τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, όπως προσανατολιζόταν αρχικά η κυβέρνηση, αλλά θα πάρει τουλάχιστον μία εβδομάδα παράταση.

Τζανάκης: Είμαστε στο απόγειο του τρίτου κύματος αυτή την εβδομάδα

«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος και θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2000 κρούσματα», επεσήμανε για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

πως τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 , αυτές τις ημέρες φαίνεται μία επιπεδοποίηση της καμπύλης και θα δούμε αποκλιμάκωση από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα.

Μετάλλαξη του ιού και άνοδος κρουσμάτων λόγω συναθροίσεων σε σπίτια

Αυτό που προσπαθούν πλέον να εντοπίσουν οι ειδικοί είναι γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Οι υποθέσεις είναι δύο, είτε λόγω της μετάλλαξης του ιού η διασπορά και η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερες, είτε ευθύνονται οι συναθροίσεις που πραγματοποιούνται σε σπίτια από τη στιγμή που ξεκινάει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τόσο τις καθημερινές, όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Τούντας (ΕΚΠΑ): Δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, όσο βρισκόμαστε σε έξαρση της επιδημίας

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, το χρονικό περιθώριο των 2,5 εβδομάδων καραντίνας που επιβλήθηκε στην Αττική είναι περιορισμένο για να αλλάξει η σημερινή εικόνα.

Ωστόσο, όπως λέει, «δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να αρχίσουν να αποδίδουν τις επόμενες μέρες και να δούμε πιθανόν μια σταθεροποίηση -αν όχι κάμψη- της επιδημίας στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Άρα οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν τότε και όχι από τώρα».

Θα πρέπει να περιορίσουμε όσο μπορούμε τη μετάλλαξη της νότιας Αφρικής
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο κ. Τούντας σχολιάζει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε αύξηση της μεταδοτικότητας και άρα από τη μία μπορεί να ενισχύσει την αναζωπύρωση της επιδημίας από την άλλη όμως οι συνεχείς μεταλλάξεις οδηγούν τους ιούς στο να γίνονται λιγότερο θανατηφόροι.

«Σε ότι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη τα εμβόλια μας είναι αποτελεσματικά. Σε ότι αφορά όμως της νότιας Αφρικής εκεί δεν έχει διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα ή η μη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε μια αποτελεσματικότητα ίσως μειωμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη. Άρα δε με ανησυχεί το φαινόμενο αρκεί βέβαια να περιορίσουμε τη μετάλλαξη της νότιας Αφρικής όσο μπορούμε περισσότερο», εξηγεί κλείνοντας.