Με νέο SMS σε 5ψήφιο & αυστηρό όριο τριών ωρών, οι αγορές από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

Παράταση των εκπτώσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου ζητούν οι έμποροι. Μεγάλες προσφορές από την Δευτέρα και για όλο το μήνα. "Να πάμε με ασφάλεια", έως το Πάσχα.

Επισήμως αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα για το τι πρόκειται να συμβεί στην Αττική μετά την 28η Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει το ολικό lockdown, ωστόσο οι έμποροι φαίνεται ότι ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου.

Οι έμποροι επισημαίνουν δε, πως ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων πλέον, θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μην ξανακλείσουν, κάτι που έχει εξαντλησει τον κλάδο τους, αλλά να πάνε έτσι και μέχρι το Πάσχα, οπότε όλοι ευελπιστούν να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητά μας γενικότερα, χάρις στην πορεία των εμβολιασμών, κατά του νέου κορωνοϊού.

«Είμαστε στην καλή θέση να συζητάμε πώς θα λειτουργήσουμε την επόμενη Δευτέρα», τόνισε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου «θα προηγηθεί κάθε άλλου ανοίγματος».

Ακόμα, εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αναμένοντας τη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνονται η παράταση των χειμερινών εκπτώσεων και τον Μάρτιο και ένα ξεχωριστό SMS για τα ψώνια από τα εμπορικά.

Ο νέος 5ψήφιος αριθμός για SMS και το αυστηρό 3ωρο για τις αγορές

Στην κυβέρνηση εξετάζουν τη σταδιακή άρση του lockdown με δημιουργία ενός νέου αριθμού, στον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS προκειμένου να βγουν στην αγορά, έχοντας στη διάθεσή τους ένα τρίωρο για αγορές είτε μέσω της μεθόδου click away είτε μέσω του click in shop.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρει πως πράγματι εξετάζεται η λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς, όπως συμβαίνει με τα σουπερμάρκετ. Θα δημιουργηθεί, όπως τονίζεται, ξεχωριστός πενταψήφιος αριθμός για αγορές, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται αυστηρά εντός τριών ωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, το SMS θα είναι όντως τρίωρης διάρκειας και δεν θα δίνεται η δυνατότητα πολλαπλής επιβεβαίωσής του. «Θα είναι ένα ξεχωριστό SMS για ψώνια και το λιανεμπόριο. Να μην πέσουμε στην παγίδα του παρελθόντος, με τα πολλαπλά SMS διώρου, να είμαστε συνεχώς έξω. Ήταν κακό τελικά. Δεν ξέρω πόσο κακό ήταν για τη δημόσια υγεία, αλλά ήταν σίγουρα κακό για την εικόνα που έδειξε η αγορά. Να το αποφύγουμε αυτό».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών προσέθεσε ότι με το νέο SMS θα πρέπει να διασφαλιστεί «ότι θα το τηρούμε όλοι. Να ελέγχεται, με αυστηρή αστυνόμευση».

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, οι έμποροι ζητούν επίσης την παράταση των εκπτώσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Είναι τεχνικό θέμα, έχουν μείνει αδιάθετα εμπορεύματα. Όλες οι επιχειρήσεις θα κάνουν μεγάλες προσφορές από Δευτέρα. Χρειάζεται μια απλή απόφαση του υπουργείου», τόνισε σχετικά ο Σταύρος Καφούνης.

Προς παραμονή το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές από τις 9 το βράδυ έχουν ισχύ μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και την προσεχή Παρασκευή η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις για το τι θα ισχύει από την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το ωράριο για τον περιορισμό των μετακινήσεων θα πάρει παράταση τόσο για τις καθημερινές όσο και για τα Σαββατοκύριακα.

Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε θυμίζουμε χθες Δευτέρα, πως υπάρχουν τεχνικές μελέτες, ενώ ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς ξεκαθάρισε πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καλύψει τεχνικά όποια απόφαση υπάρξει, μετά την εισήγηση όμως των ειδικών, την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και βάσει αυτής, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.