Σε 2 φάσεις η κακοκαιρία «Μήδεια» - «Βουτιά» κατά 18 °C στο θερμόμετρο

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα φέρνοντας έντονα καιρικά φαινόμενα, πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, αλλά και πολικό ψύχος, καθώς η θερμοκρασία θα κάνει «βουτιά», κατά 18, σύμφωνα πάντα με τα προγνωστικά, βαθμούς Κελσίου.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κακοκαιρία «Μήδεια» και γι’ αυτόν τον λόγο νέα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα από το μεσημέρι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για επανεκτίμηση της κατάστασης, η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Σε δύο φάσεις θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Μήδεια»

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, η κακοκαιρία «Μήδεια», που θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/2, φαίνεται να παρουσιάζει αρχικά δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου 13/2 έως και την Κυριακή 14/2 (Σχήμα 1), με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία.
  • Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια.
  • Πυκνές χιονοπτώσεις, αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά

Υπενθυμίζεται πως ήδη από χθες Πέμπτη και ενόψει της κακοκαιρίας, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με πρόγνωση για χιόνια ακόμη και στην Αττική.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, που συνδέεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το διάστημα 20:00-23:00 του Σαββάτου, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Meteo.gr.

Η δεύτερη φάση αφορά στο διάστημα από Δευτέρα 15/2 έως Τρίτη 16/2, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι:

  • Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
  • Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
  • Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, που συνδέεται με τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και το εκτιμώμενο ύψος υετού (βροχή/χιόνι) το διάστημα 08:00-11:00 της Δευτέρας, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Meteo.gr.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο).

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας η θερμοκρασία την Τρίτη 16/2 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/2, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/2 έως την Τρίτη 16/2 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.