Χιόνια φέρνει η «Μήδεια» στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο - Δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα

Δριμύ ψύχος, χιονοπτώσεις,  έντονα φαινόμενα θα φέρει στην Ελλάδα η κακοκαιρία «Μήδεια», ενώ ίσως δούμε χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας το Σαββατοκύριακο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr) έχει ήδη εκδώσει ενημέρωση για τις χιονοπτώσεις που θα προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια».

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα στοιχεία του meteo.gr, οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη πλησιάζουν προς τη χώρα μας και από το Σάββατο 13/02 θα επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα τμήματα.

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας:

Αποτέλεσμα της καθόδου των ψυχρών αερίων μαζών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, θα είναι η δημιουργία της κακοκαιρίας «Μήδεια», τα κυριότερα χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το Σάββατο 13/02 σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Επικράτηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών έως τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
  • Συνθήκες παγετού σε μεγάλο τμήμα της χώρας και ολικού παγετού στα κεντρικά και βόρεια.
  • Πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.
  • Επικράτηση θυελλωδών βοριάδων από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι η κίνηση των αέριων μαζών το διάστημα από Πέμπτη 11/02 έως και την Τετάρτη 17/02, όπως προβλέπεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού, παρουσιάζεται στο Βίντεο το οποίο ακολουθεί:
Χιόνια και στην Αθήνα;

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης: Κακοκαιρία σήμερα και πριν την έλευση της «Μήδειας»

Η ομάδα του meteo.gr τονίζει ότι πριν την έλευση της κακοκαιρίας «Μήδεια», και συγκεκριμένα για σήμερα, Πέμπτη 11/02, αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι στα δυτικά και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά, ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Παράλληλα, με θυελλώδεις εντάσεις θα πνέουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο έως το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο οι δυτικοί άνεμοι θα φτάσουν σε ένταση έως και τα 7 μποφόρ.

Έρχονται σφοδρές χιονοπτώσεις και «βουτιά» της θερμοκρασίας

Την Κυριακή (14/02) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις  προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς
και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15/02) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός. Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9
μποφόρ.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου.

Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.