Σε ετοιμότητα η χώρα, για την κακοκαιρία "Μήδεια" - Οι οδηγίες της ΓΓΠΠ

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρία. Συστάσεις ΓΓΠΠ στους πολίτες.

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας Μήδεια, που προβλέπεται να κάνει επέλαση στην χώρα. από το μεσημέρι του Σαββάτου 13/2, ξεκινώντας από τα δυτικά και τα βόρεια.

Βαθμιαία την Κυριακή, 14/2, το δριμύ ψύχος θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον συντονισμό κυρίως σε επίπεδο περιφερειών και την επαγρύπνηση όλων των φορέων στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, ενόψει του χιονιά που αναμένεται από το Σάββατο, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί και δεύτερη ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Στη σύσκεψη δόθηκε προτεραιότητα στην παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, από τους 13 Περιφερειάρχες, οι οποίοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και στους υπόλοιπους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Το ζήτημα που απασχόλησε την σύσκεψη επίσης είναι το θέμα των εμβολιασμών, κυρίως των ηλικιωμένων στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι δεν θα είναι εύκολο και ασφαλές να μετακινηθούν λόγω του χιονιά, κάτι που όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Αυτό πάντως που συζητείται, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, είναι η μεταφορά προγραμματισμένων εμβολιασμών κάποιες μέρες αργότερα, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες επ’ αυτού πρόκειται να αποφασιστούν σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.

Η παράκληση Χρυσοχοϊδη

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε προς τους παριστάμενους την ανάγκη για αυξημένη «Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία», ενώ τόνισε  ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να είναι  εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.
Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη τόνισε: «Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονιά με πολύ κρύο, με πολύ παγετό – ένα ιδιαιτέρα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο… Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται.

Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί́ σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού, μη χρησιμοποιεί κάνεις τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι επί ποδός για την διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης κυκλοφορίας, αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία φορτηγών και κατέληξε: «Να είστε όλοι καλά, ένας χιονιάς είναι, θα περάσει».

«Προσοχή και υπομονή» η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας της Κ. Μακεδονίας για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Προσοχή και υπομονή συνιστά στους πολίτες ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, για το νέο κύμα κακοκαιρίας που ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ως και την επόμενη Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στεργιάδης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ακραία ενώ θα επικρατήσουν θερμοκρασίες της τάξης των -10 και -15 βαθμών Κελσίου στα πιο ορεινά τμήματα της Μακεδονίας.

«Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν το Σαββατοκύριακο και μέχρι τη Δευτέρα, και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Στη συνέχεια θα έχει πολύ κρύο και ο παγετός θα κρατήσει μέχρι και την άλλη Παρασκευή. Το φαινόμενο θα τραβήξει πολλές μέρες.

Θέλει προσοχή και υπομονή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι, ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια και έχουν συνεδριάσει τα συντονιστικά όργανα με τους αντιπεριφερειάρχες, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, σε σύσκεψη με τους όλους τους περιφερειάρχες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησαν για την ένταση του φαινομένου και ζήτησαν από όλους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Από την πλευρά του, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρότεινε τη μετάθεση, για λίγες μέρες, των ημερομηνιών των εμβολιασμών των πολιτών στις περιοχές όπου θα επικρατήσει παγετός καθώς θα είναι δύσκολες οι μετακινήσεις. «Το ενδεχόμενο αυτό θα εξεταστεί και οι ανακοινώσεις θα γίνουν κεντρικά», πρόσθεσε ο κ. Στεργιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται και το ενδεχόμενο άρσης της κυκλοφορίας των μεγάλων φορτηγών στις εθνικές οδούς ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή από σήμερα μέχρι το πέρας του φαινομένου. Από εκεί και πέρα θέλει υπομονή γιατί το νέο κύμα κακοκαιρίας θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν το φυσικό αέριο να είναι συνέχεια σε λειτουργία, να μένουν βρύσες ανοιχτές τη νύχτα, λίγο να στάζουν, ώστε να μην παγώσουν τα δίκτυα και να προστατέψουν τις παροχές νερού με κάποιο υαλοβάμβακα ή οτιδήποτε άλλο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα πάγου και έλλειψης νερού και ζέστης» επισήμανε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των σχολείων, διευκρίνισε ότι τις σχετικές αποφάσεις λαμβάνουν οι κατά τόπους Δήμοι ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανόν να ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω παγετού σε πολλές περιοχές στα βόρεια ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας.