Εισαγγελείς και δικαστές εναντίον της κυβέρνησης: "Η χειραγώγηση δεν προάγει το κράτος δικαίου"

«Η άσκηση δημόσιας κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς τον σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του κράτους δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί» αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε ψήφισμα που εξέδωσε μετά το τέλος των εργασιών της τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της.

Η Ένωση διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι «θεσμική αποστολή, αλλά και καθήκον των Εισαγγελικών Λειτουργών, ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της νομιμότητας, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Προτρέπει παράλληλα την Πολιτεία «και εμπράκτως να επιβεβαιώσει την στρεφόμενη προς την ανωτέρω κατεύθυνση βούλησή της, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον εισαγγελικό κλάδο με κάθε πρόσφορο μέσο προς αυτό το σκοπό, σεβόμενη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια και λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών του».

Τέλος εξουσιοδοτεί το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου.

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις των δικαστών

Αντισυνταγματικές χαρακτηρίζει τις μειώσεις των συντάξεων των δικαστών η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, σε ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της, και ζητεί να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί εφεξής η μείωση που επέφερε στις συντάξεις ο νόμος 4387/2016.

Ακόμη, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει ότι θα διεκδικήσει με κάθε μορφής νόμιμη, συνδικαλιστική και άλλη δράση την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών.