Κίνα: Μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών η εκτέλεση 10 ανθρώπων

Δικαστήριο στην Κίνα επέβαλλε σε δέκα ανθρώπους ποινή εκτέλεσης ενώπιον χιλιάδων ατόμων, για υπόθεση ναρκωτικών. Η καταδίκη αυτή συνέβη στο Λουφένγκ της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, στα νότια της χώρας σύμφωνα με τα κρατικά μέσα.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η πρόσκληση προς το κοινό έγινε μέσω των επίσημων μέσων ενημέρωσης, τέσσερις ημέρες πριν τη δίκη.

Οι κατηγορούμενοι έφτασαν στο σημείο με βαν συνοδευμένοι από αστυνομικούς. Στη συνέχεια τους έβαλαν σε μια εξέδρα και τους διάβασαν τις ποινές.

Το πρωτοφανές θέαμα παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν και μαθητές, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η εκτέλεση της ποινής τους έγινε σε άλλο σημείο και όχι μπροστά από τον κόσμο.

Η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει στην Κίνα, όπου υπολογίζεται ότι θανατώνονται χιλιάδες άνθρωποι, δηλαδή περισσότεροι από όλες τις άλλες χώρες μαζί.

Στην Κίνα συνεχίζουν να υφίστανται, αν και σπανίως, οι ανοιχτές δίκες.  Πριν από πέντε μήνες στο Λουφένγκ καταδικάστηκαν σε θάνατο με τον ίδιο τρόπο οχτώ άτομα για υποθέσεις που αφορούσαν πάλι τα ναρκωτικά.

Παρότι ο ακριβής αριθμός των εκτελέσεων παραμένει κρατικό μυστικό, εκτιμήσεις για το 2016 ανεβάζουν τον αριθμό τους σε περίπου 2.000.