Προς συζήτηση οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο από το IFAB

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, (International Football Association Board, IFAB) ετοιμάζει νέες σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου.

Στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου στη Βόρεια Ιρλανδία, κατόπιν εισήγησης της FIFA, θα εξεταστεί αν θα επιτρέπεται τέταρτη αλλαγή από τις ομάδες στους αγώνες στους οποίους υπάρχει παράταση.

Επίσης, σε σχέση με τις αλλαγές, θα συζητηθεί το θέμα της αύξησης του αριθμού αλλαγών, που δικαιούνται οι ομάδες και σε διεθνείς αγώνες Παίδων και Νέων.

Κατόπιν εισήγησης της UEFA, θα εξεταστεί η αναθεώρηση του κανονισμού της «τριπλής τιμωρίας» ποδοσφαιριστή, ο οποίος στερεί προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος από αντίπαλο.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό, παίκτης που σταματά με φάουλ αντίπαλο στη μεγάλη περιοχή, ο οποίος ετοιμάζεται να σκοράρει, πέραν του πέναλτι, ο διαιτητής τον τιμωρεί με κόκκινη κάρτα και άρα, χάνει και επόμενο ή επόμενους αγώνες της ομάδας του.

Ουσιαστικά η τιμωρία είναι τριπλή (πέναλτι, αποβολή και απουσία από επόμενους αγώνες) και η εισήγηση είναι να μην αποβάλλεται ο ποδοσφαιριστής, όταν η ομάδα του δεχτεί την εσχάτη των ποινών, το πέναλτι.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του συμβουλίου είναι και η συζήτηση θεμάτων που αφορούν την περαιτέρω χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο.

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο αποτελείται από τις τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου, {Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (The FA), Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας (SFA), Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας (FAW) και Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (IFA)}, οι οποίες ήταν οι τέσσερις πρώτες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που δημιουργήθηκαν και τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA). Από μία ψήφο έχουν οι τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ η FIFA έχει συνολικά τέσσερις ψήφους. Οι αποφάσεις του IFAB πρέπει να εγκρίνονται από τα 3/4 των ψήφων, το οποίο μεταφράζεται σε έξι ψήφους.

Έτσι, η έγκριση της FIFA είναι απαραίτητη για τη να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση του IFAB, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τους Κανονισμούς του Παιχνιδιού, αφού πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει επίσης η προϋπόθεση της απαρτίας: πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα από τα πέντε μέλη, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι η FIFA, για να προχωρήσει μια συνάντηση.

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, ιδρύθηκε το 1886 στη Ζυρίχη της Ελβετίας