Κάμερον σε Τσίπρα: Χρειάζεται σταθερότητα στην Ευρωζώνη

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι οι συναντήσεις για το θέμα της Ελλάδας «μπορεί να τραβήξουν όλη τη νύχτα και να ολοκληρωθούν την επόμενη μέρα».

Όπως μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί «σε αυτό το θέμα (σ.σ. της Ελλάδας)», αλλά και «στην Ουκρανία και την τρομοκρατία, συνεπώς η ατζέντα μας είναι υπερπλήρης».

Ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Ανυπομονώ για την πρώτη μου συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα» είχε δηλώσει νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη» είπε ο Κάμερον και συμπλήρωσε: «Όσο περισσότερο διαρκεί το αδιέξοδο, τόσο χειρότερα για τη Βρετανία».

Λίγο νωρίτερα, ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian: «Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε τα σχέδια του κ. Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός (της Βρετανίας) θα του τονίσει: “Θέλουμε να δούμε μια ταχεία επίλυση της αντιπαράθεσης που έχετε με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Πρέπει όλοι να συνεργαστείτε και να καταλήξετε σε ένα σχέδιο”» και προσθέτει: «Δεν επιδιώκουμε να πάρουμε θέση πέρα από το ότι “θα πρέπει να προχωρήσετε και να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση”. Πέρασαν οι 10 μέρες κατά τις οποίες ταξίδεψες και είχες συνομιλίες. Ήσουν στο Eurogroup και υπάρχει κι άλλο ένα την επόμενη εβδομάδα. Πότε θα δούμε κάποια λύση και κάποια συμφωνία;».