Επική βραδιά για το Champions League - 14 γκολ σε δύο 90λεπτα

Μάντσεστερ Σίτι, Μονακό, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπάγερ Λεβερκούζεν χάρισαν την Τρίτη το βράδυ μοναδικό θέαμα στους φίλους του ποδοσφαίρου στους δύο αγώνες για τη φάση των «16» του Champions League.

Στα δύο 90λεπτα σε Μάνστεστερ και Λεβερκούζεν σημειώθηκανε συνολικά 14 γκολ μετατρέποντας την βραδιά σε μαγική . Αλλά και η ίδια η εξέλιξη των αναμετρήσεων της Σίτι με τη Μονακό και της Μπάγερ με την Ατλέτικο εγραψαν ιστορία.

Στο Στο Μάντσεστερ η Μονακό, βρέθηκε να χάνει με 1-0, αλλά μέχρι το 75′ ήταν μπροστά με 2-3 και είχε χάσει και πέναλτι, αλλά η Σίτι στην πρώτη της εμφάνιση που θύμισε ομάδα Γκουαρδιόλα έφερε το ματς τούμπα και πήρε τη νίκη με 5-3!

Στο Λεβερκούζεν δεν είχαμε το ίδιο σασπένς, καθώς η Ατλέτικο προηγήθηκε με 0-2 στο ημίχρονο, αλλά με τους Γερμανούς ποτέ δεν μπορείς να μείνεις ήσυχος και η Μπάγερ μείωσε στο 68′ σε 2-3, όμως ο Φερνάντο Τόρες με καταπληκτική κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 2-4.

Σε ένα επικό αγώνα, Σίτι και Μονακό χάρισαν το καλύτερο νοκ-άουτ που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία (και βάλε) στο Champions League, με τους «πολίτες» να επικρατούν, τελικά, με το απίστευτο 5-3 και ενώ στο 61′ ο Φαλκάο είχε κάνει το 3-2 για την ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ!

Σε μισή ώρα, δηλαδή, οι γηπεδούχοι πέτυχαν τρία γκολ και όχι, απλά, έφεραν «τούμπα» τους Μονεγάσκους, αλλά πήραν και προβάδισμα δύο τερμάτων, ενόψει της ρεβάνς στο Πριγκιπάτο, για την πρόκριση στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Είχαν προηγηθεί εξίσου μυθικά πράγματα, με τη Σίτι να ανοίγει το σκορ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τη Μονακό να κάνει την… πρώτη ανατροπή και να πηγαίνει στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ, 2-1!

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους citizens οι Αγουέρο και Σανέ, με τον τελευταίο, ειδικά, να κάνει πράγματα και θαύματα, σε ένα παιχνίδι, πάντως, που ουδείς υστέρησε και όλα παραμένουν ανοιχτά σε ό,τι αφορά το ποιος θα… τσεκάρει, τελικά, το «εισιτήριο» για τους «8».

Μύρισε γκόλ από το ξεκίνημα  στο ”Etihad”.

Η Μονακό ήταν εκείνη, ωστόσο, που μπήκε με διάθεση να κάνει ό,τι συνηθίζει φέτος σε όλα τα παιχνίδια της, δηλαδή να… στριμώξει τη Σίτι, μέσα στο γήπεδό της. Και τα κατάφερε! Με πίεση ψηλά και παντού και με τους Μπερνάντο Σίλβα, Μεντί και, κυρίως, τον απίστευτο Εμπαπέ, να κάνουν ό,τι θέλουν, είτε από τα «φτερά», είτε από τον άξονα, η ομάδα του Πριγκιπάτου έδειχνε, όχι, απλά, ότι ήθελε, αλλά, ξεκάθαρα, ότι μπορούσε να πάρει σκορ πρόκρισης! Υπολόγιζε, όμως, χωρίς τον Σανέ. Ο Γερμανός, στο 25′, έκανε τρομερή ενέργεια από αριστερά, έβγαλε στον Στέρλινγκ και ο Άγγλος στράικερ άνοιξε το σκορ για τους «πολίτες». Η συνέχεια, ωστόσο, ήταν συγκλονιστικά απρόβλεπτη!

Στο 32′, ο αναγεννημένος Φαλκάο έλαβε το… συστημένο από τον Φαμπίνιο και ισοφάρισε, για να ακολουθήσει η φάση που… σήκωσε στο πόδι το -μισό- Μάντσεστερ, με τον ρέφερι της αναμέτρησης να μη δίνει, στο 35′, πέναλτι στον Αγουέρο, σε καθαρή ανατροπή του Σούμπασιτς, αλλά κίτρινη κάρτα για «θέατρο» στον Αργεντινό! Και σαν να μην έφτανε αυτό για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, στο 40′ είδε τον νέο Τιερί Ανρί (όχι, δεν είναι ιεροσυλία), Κιλιάν Εμπαπέ, να πετυχαίνει την ολική ανατροπή για τη Μονακό!

Το σόου συνεχίστηκε και έγινε ακόμη καλύτερο στο δεύτερο ημίχρονο. Τι καλύτερο, δηλαδή; Πραγματική εποποιία! Αρχικά, στο 49′, ο Φαλκάο αστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Οταμέντι, γεγονός που σαν να… γκάζωσε τους «πολίτες». Οι τελευταίοι, στο 58′, έφεραν ξανά το παιχνίδι στα ίσα με τον Αγουέρο, που… τρύπησε τα γάντια του Σούμπασιτς. Τρία λεπτά αργότερα, όμως, αναγκαστήκαμε να αρχίσουμε να… τρίβουμε τα μάτια μας πια, με τον Φαλκάο να «σκάβει» εκπληκτικά την μπάλα πάνω από τον Καμπαγέρο, για το 3-2 της Μονακό! Αλλά είχε και… καλύτερο η ματσάρα. Η Σίτι έκανε μία, πραγματικά, εξωπραγματική ανατροπή: Ο Αγουέρο, λοιπόν, «έγραψε» το 3-3 στο 71′, ο Στόουνς, που εκτέθηκε από τον Φαλκάο στο 61′, έκανε στο 77′ το 4-3 μέσα σε πανζουρλισμό, για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα ο Σανέ στο 82′, με τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους να παραμένουν με ανοιχτό το στόμα ακόμη και τώρα, έπειτα από αυτό που είδαν στον αγγλικό Βορρά!

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Καμπαγιέρο, Φερναντίνιο (62′ Ζαμπαλέτα), Οταμέντι, Στόουνς, Σανιά, Γιαγιά Τουρέ, Ντε Μπρόινε, Νταβίντ Σίλβα, Σανέ, Στέρλινγκ (89′ Χεσούς Νάβας), Αγουέρο (87′ Φερνάντο).

ΜΟΝΑΚΟ: Σούμπασιτς, Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, Γκλικ, Ράτζι, Μεντί, Φαμπίνιο, Μπακαγιοκό (88′ Ντιράρ), Μπερνάρντο Σίλβα (85′ Ζοάο Μοουτίνιο), Εμπαπέ (79′ Ζερμέν), Λεμάρ, Φαλκάο.

Στο πρωτάθλημα παραπατάει και δεν πείθει, αλλά η Ατλέτικο στο Champions League νιώθει σαν στο σπίτι της.

Απόδειξη η εμφάνιση κόντρα στην Μπάγερ στο Λεβερκούζεν, που παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί είναι σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα, αποτέλεσαν… παιχνιδάκι στα πόδια των παικτών του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Οι «ροχιμπλάνκος» ήταν αγριεμένοι, κάτι που φαινόταν σε κάθε της επίθεση και η γκολάρα του Σαούλ απλά άνοιξε το δρόμο για την εμφατική επικράτηση. Μέχρι το τέλος του α’ μέρους, η Ατλέτικο είχε πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων, ενώ στο β’ όποτε οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να επιστρέψουν οι Μαδριλένοι είχαν τις απαντήσεις.

Το τελικό 4-2 δεν αφήνει περιθώριο για οποιαδήποτε αμφισβήτηση αναφορικά με την πρόκριση της Ατλέτικο στα προημιτελικά της διοργάνωσης και για ακόμα μία χρονιά το όνειρο της κατάκτησης της κούπας θα παραμείνει ζωντανό.

Η Ατλέτικο δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει οποιοδήποτε περιθώριο στην Μπάγερ να πιστέψει για το ποια είναι η καλύτερη ομάδα του ζευγαριού. Από το 1′ οι αντεπιθέσεις της ήταν… φωτιά, κάθε κάθετη πάσα από το χώρο του άξονα μύριζε γκολ και οι Γερμανοί έδειχναν αφελείς στον τρόπο αντιμετώπισης των Ισπανών.

Μόλις στο 12′ ο Γκριζμάν νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Λένο ενώ δευτερόλεπτα αργότερα οι γηπεδούχοι στάθηκαν εξαιρετικά τυχεροί, όταν ο Γουέντελ στην προσπάθειά του να απομακρύνει την μπάλα από σέντρα του Λουίς, έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, με τις «ασπιρίνες» να δείχνουν σημάδια πανικού.

Το… μοιραίο για την Μπάγερ είχε όμως γραφτεί. Στο 17′ ο Σαούλ με μια επίδειξη τεχνικής κατάρτισης από τη δεξιά πτέρυγα, έκανε ό,τι ήθελε την αντίπαλη άμυνα και με αριστερό άπιαστο σουτ, έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Λένο που δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό.

Η αφέλεια των γηπεδούχων παρέμενε στα ίδια επίπεδα και η Ατλέτικο που είχε μυριστεί… αίμα, με την εμπειρία που διαθέτει από τέτοια ματς δεν ήταν δυνατόν να αφήσει την ευκαιρία χαμένη και στο 25′ πέτυχε και δεύτερο γκολ, με τον Γκαμεϊρό να φεύγει στην αντεπίθεση με δύο αντιπάλους και την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Γκριζμάν, που αυτή τη φορά δεν γινόταν να μην… σκοτώσει τον Λένο, κάνοντας το 2-0.

Η Λεβερκούζεν δήλωσε την παρουσία της στο 30′ με μακρινό σουτ του Καμπλ, που εξουδετέρωσε εξαιρετικά ο Μογιά, αλλά και πάλι τα αμυντικά της κενά παρέμεναν, με τον Γκριζμάν στο 34′ να σπαταλά ακόμα ένα τετ-α-τετ απέναντι στον Λένο. Με αυτή την εικόνα οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, αφού η Ατλέτικο έδειχνε να ελέγχει απόλυτα προς τα πού θέλει να πάει η ίδια το ματς.

Παρ’ όλα αυτά, στο β’ μέρος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο κοιμισμένη και μόλις στο 48′ από σέντρα του Καμπλ, ο Μπελαράμπι με πλασέ που έπιασε με τη μία επαφή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μογιά, μειώνοντας σε 2-1. Μια οποιαδήποτε άλλη ομάδα, μέσα στο Λεβερκούζεν μπορεί να είχε πανικοβληθεί από την άμεση μείωση του σκορ, αλλά όχι η… μπαρουτοκαπνισμένη πλέον, Ατλέτικο.

Στο 59′ -και αφού είχε προηγηθεί δοκάρι σε προσπάθεια του Γάλλου- ο Γκαμεϊρό ανατράπηκε από τον Ντράγκοβιτς μέσα στην περιοχή (με την παράβαση να αρχίζει έξω από αυτή) και ο Γάλλος που ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση έκανε το 3-1, θέτοντας πλέον ξεκάθαρες βάσεις όχι μόνο για τη νίκη, αλλά και για την πρόκριση από το πρώτο ματς.

Κόντρα στη ροή του ματς και συγκεκριμένα στο 68′, ο Πογιάνπαλο έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, αλλά ο Μογιά πολύ απρόσεκτα έστειλε την μπάλα στα πόδια του Σάβιτς, χρεώνοντας τον κεντρικό του αμυντικό με αυτογκόλ για το 3-2. Το γκολ έδωσε θάρρος στους γηπεδούχους ώστε να κυνηγήσουν την τελευταία τους ζαριά στο ματς, αλλά την έχασαν στο 81′. Ο Τσιτσαρίτο έκανε το σουτ από αριστερά, αλλά ο Φιλίπε Λουίς πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή την έδιωξε μακριά.

Πέντε λεπτά αργότερα ήρθε η πλήρης επικράτηση της Ατλέτικο στο ματς, όταν ο Βρσάλικο από τα δεξιά έκανε τη σέντρα και ο Τόρες με εκπληκτική κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λένο για το τελικό 4-2, που δίνει και την πρόκριση στους «ροχιμπλάνκος».


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μπάγερ Λεβερκούζεν: Λένο, Χένρικς, Ντράγκοβιτς, Εμέρ Τοπράκ, Ουέντελ, Αράνγκις, Καμπλ, Μπελαράμπι (66′ Πογιάνπαλο), Μπραντ (87′ Μπέιλι), Χάβερτς (56′ Φόλαντ), Ερνάντες

Ατλέτικο Μαδρίτης: Μογιά, Βρσάλικο, Σάβιτς, Χοσέ Μαρία Χιμένες, Φιλίπε Λουίς, Γκάμπι, Σαούλ, Κόκε, Καράσκο (78′ Τόρες), Γκριζμάν (78′ Κορέα), Γκαμεϊρό (71′ Παρτέι).