"Santiago Bernabeu" ετών 67!

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει μια από τις ιστορικότερες έδρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” των αμέτρητων τίτλων, των μεγάλων ποδοσφαιριστών και των απίστευτων ανατροπών. Θα σας μιλήσουμε για την ιστορία του, την ονομασία του, τις μεγάλες ποδοσφαιρικές του νύχτες, τις δόξες και τους τίτλους που έχουν κατακτηθεί στο χορτάρι του, θα σας το παρουσιάσουμε μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο και στο τέλος θα δώσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σε όσους βρεθούν στη Μαδρίτη και θελήσουν να το επισκεφθούν. ¡Hala Madrid! λοιπόν και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο Τσαμαρτίν.

Η ΘΕΣΗ
Ανεβαίνοντας το “Paseo de la Castellana” – την κεντρική λεωφόρο Καστεγιάνα – προς το βόρειο μέρος της πόλης, λίγο πριν φτάσουμε στην πλατεία της “Καστίλης” και τους περίφημους δίδυμους κεκλιμένους πύργους “Κίο”, στο ύψος της συνοικίας του Τσαμαρτίν – μιας από τις πλέον εύπορες περιοχές της Μαδρίτης – στο δεξί μας χέρι εμφανίζεται ο τεράστιος όγκος του “Estadio Santiago Bernabeu” που στεγάζει την ποδοσφαιρική ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η επίσημη διεύθυνση του γηπέδου είναι Avenida de Concha Espina s/n, αφού εκεί (στη νότια πλευρά) βρίσκεται η κεντρική είσοδος των γραφείων του συλλόγου.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” είναι έργο των αρχιτεκτόνων Λουίς Αλεμάνι και Μανουέλ Μουνιόθ και η τελευταία του επέκταση και ανακατασκευή στοίχισε 288 εκατομμύρια Ευρώ. Στις κερκίδες του υπάρχουν 80.354 θέσεις, ενώ οι διαστάσεις τού αγωνιστικού χώρου είναι 106 μέτρα μήκος και 66 μέτρα πλάτος. Το γήπεδο οριοθετείται από τους 4 ογκώδεις κυλινδρικούς πυλώνες ύψους 30 μέτρων που αποτελούν και τις βασικές προσβάσεις εισόδου για τους θεατές με τις υπερσύγχρονες κυλιόμενες σκάλες και τα αμέτρητα ασανσέρ. Το “Μπερναμπέου” διαθέτει 4 διαζώματα στη μια κεντρική κερκίδα και 5 στην άλλη καθώς και στα δυο πέταλα.

Το 5ο διάζωμα, στο οποίο συνήθως κάθονται οι οπαδοί των φιλοξενούμενων, έχει ύψος 45 μέτρων και οι Μαδριλένιοι το αποκαλούν χαϊδευτικά “vomitorio” (το διάζωμα του εμετού!), λόγω του ιλίγγου που προκαλεί ο συνδυασμός του ύψους με την απίστευτη κάθετη κλίση (87%!!!) των κερκίδων. Για να καταλάβετε τη διαφορά, η κλίση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ δεν ξεπερνά το 65%. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του γηπέδου αυτού: στο “Μπερναμπέου” δεν συναντάμε την αμφιθεατρικότητα των άλλων σταδίων, αλλά τέσσερις τεράστιους κάθετους τοίχους, οι οποίοι κυριολεκτικά “πνίγουν” ψυχολογικά τον αντίπαλο. Όπως έλεγε και ο μεγάλος Ντι Στέφανο, “το Μπερναμπέου δεν έχει ουρανό, γιατί όποιος μπει μέσα για να παίξει, πάει κατευθείαν στην κόλαση!”

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Στις 27 Οκτωβρίου του 1944 τοποθετείται η θεμέλια λίθος και τρία χρόνια αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1947 εγκαινιάζεται το καινούργιο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης με ένα φιλικό παιχνίδι εναντίον της πορτογαλικής Μπελενένσες. Η πρώτη ονομασία της έδρας των “μερένγκες” είναι “Nuevo Estadio Chamartín” και η χωρητικότητά του φτάνει τους 75.145 θεατές (27.645 καθήμενοι και 47.500 όρθιοι). Το 1954 γίνεται η πρώτη επέκταση στα πέταλα με αποτέλεσμα η χωρητικότητα να φτάσει τις 125.000, καθιστώντας το γήπεδο το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη. Ένα χρόνο αργότερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφασίζει ομόφωνα να δώσει καινούργιο όνομα στο στάδιο προς τιμή του προέδρου της ομάδας, ντον Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Το 1957 μπαίνει σε λειτουργία η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι η καλύτερη και ισχυρότερη στον κόσμο. Η δεύτερη μεγάλη επιχείρηση εκμοντερνισμού του σταδίου γίνεται το 1980 με αφορμή τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στην Ισπανία δυο χρόνια αργότερα. Η χωρητικότητα μειώνεται στις 91.000 θέσεις, ενώ ανακατασκευάζονται όλοι οι βοηθητικοί χώροι. Το 1990 η FIFA καταργεί τις θέσεις ορθίων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” υφίσταται τη μεγαλύτερη συρρίκνωση αλλά παράλληλα και επέκταση της 60χρονης ιστορίας του. Ο ντον Ραμόν Μεντόθα, ένας από τους μεγαλύτερους προέδρους του συλλόγου, πραγματοποιεί μέσα σε μια διετία (1992-1994) ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα των οπαδών της Ρεάλ: σηκώνει δυο ακόμη διαζώματα και χτίζει τους 4 πύργους, δίνοντας έτσι μια φουτουριστική μορφή στο όλο κατασκεύασμα.

Συγχρόνως εγκαθίσταται και το πρωτοποριακό δίκτυο σωλήνων πολυπροπυλαίνιου κάτω από τον αγωνιστικό χώρο – συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων – το οποίο προστατεύει το χορτάρι από τον πάγο, τη βροχή και τη ζέστη. Σήμερα το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” μετράει 67 χρόνια ζωής και συγκαταλέγεται στα κορυφαία στάδια του κόσμου. Η ΦΙΦΑ το έχει συμπεριλάβει στην ανώτερη δυνατή κατηγορία των 5 αστεριών, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης των θεατών για την καταπολέμηση της βίας.

Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν στην πραγματική του διάσταση το ποδόσφαιρο, αφού εκτός από τους αστέρες της ομάδας, υπάρχουν ειδικά συστήματα μεγαφώνων, τελευταίας τεχνολογίας μάτριξ, εγκατάσταση θέρμανσης στις κερκίδες, μπαρ, καφέ, εστιατόρια, ίντερνετ καφέ, μπουτίκ με τα προϊόντα του συλλόγου, ευκολίες στην πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, φοβερή οργάνωση και εξυπηρέτηση από ειδική ομάδα σεκιούριτι και μια διαρκής αίσθηση γιορτής ή μάλλον καλύτερα φιέστας.

Στην ανατολική μεριά του γηπέδου, επί της οδού Πάδρε Νταμιάν και στη Θύρα 55, βρίσκεται η κεντρική μπουτίκ του συλλόγου, η οποία στεγάζεται σε έναν χώρο 1500 τετραγωνικών μέτρων, όπου φιλοξενούνται η Adidas και τα επίσημα προϊόντα όλων των τμημάτων της Ρεάλ Μαδρίτης. Η μπουτίκ είναι ανοιχτή από Δευτέρα μέχρι Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τις Κυριακές από τις 11 μέχρι τις 7.30. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 0034-914587259.

DON SANTIAGO BERNABEU

Όταν μιλάμε για τον Σαντιάγο Μπερναμπέου, αναφερόμαστε σε έναν από τους κορυφαίους προέδρους στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Μπερναμπέου γεννήθηκε στην Αλμάνσα του Αλμπαθέτε το 1895. Πολύ μικρός ακολουθεί την οικογένειά του στη Μαδρίτη και λίγα χρόνια αργότερα μπαίνει στα παιδικά τμήματα της Ρεάλ. Το 1913 ντεμπουτάρει με την πρώτη ομάδα ως σέντερ φορ – όπου ήδη έπαιζαν δυο από τα αδέρφια του –, στην οποία αγωνίζεται για 16 χρόνια. Παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή, σταματάει την ενεργό δράση και συνεχίζει να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα από κάθε πιθανό πόστο: προπονητής, τεχνικός σύμβουλος, διοικητικός παράγοντας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943 εκλέγεται ομόφωνα πρόεδρος του συλλόγου, θέση την οποία διατηρεί μέχρι και τον θάνατό του το 1978. Θέτει ως προτεραιότητα την κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου για τη Ρεάλ και μόλις 4 χρόνια αργότερα το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα με τα επίσημα εγκαίνια του (μετέπειτα) “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Αμέσως μετά αρχίζει να χτίζει τη μεγάλη Ρεάλ του ’50 και του ’60. Κατακτά τις 5 πρώτες κούπες του νεοσύστατου τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών και σκορπάει όποιον αντίπαλο βρεθεί απέναντι.

Μια ολόκληρη στρατιά αστέρων παρελαύνει στο γήπεδο που φέρει το όνομά του: Ρεγκέιρο, Μολόουνι, Χέντο, Ντι Στέφανο, Πούσκας, Ντομίνγκεθ, Σανταμαρία, Ριάλ, Κοπά, Αμάνθιο, Πίρι. Η ανίκητη ομάδα του αναγκάζει τους Γάλλους να αποκαλούν το Κύπελλο Πρωταθλητριών ως “Κύπελλο της Ρεάλ Μαδρίτης”. Στα 35 χρόνια της προεδρίας του απογειώνει τη δόξα της Ρεάλ σε δυσθεώρητα ύψη και κατακτά όλους τους πιθανούς τίτλους του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος. Φέρνει πάντα τους καλύτερους παίκτες στο Τσαμαρτίν (Σαντσίς, Νέτσερ, Μπράιτνερ, Στίλικε, Χουανίτο, Σαντιγιάνα και ένα σωρό άλλους) και διαχειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο τις τύχες του συλλόγου.

Το 1977 κλονίζεται η υγεία του και λίγους μήνες μετά επέρχεται το μοιραίο. Στις 2 Ιουνίου του 1978 ο Σαντιάγο Μπερναμπέου πεθαίνει, αφήνοντας πίσω του όμως μια τεράστια παρακαταθήκη στον σύλλογο που υπηρέτησε για 60 ολόκληρα χρόνια: 119 τίτλους, 54 στο ποδόσφαιρο και 65 στο μπάσκετ. Ένας αριθμός που προκαλεί ίλιγγο στο άκουσμά του. Οι πιο σπουδαίοι από αυτούς είναι:

Ποδόσφαιρο: 16 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 1 Διηπειρωτικό.

Μπάσκετ: 19 πρωταθλήματα Ισπανίας, 18 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 3 Διηπειρωτικά.

Πηγή: http://www.sport24.gr/