Μερικά δευτερόλεπτα θα έσωζαν το Concordia

Αν το πλήρωμα είχε ενημερώσει 30 δευτερόλεπτα νωρίτερα το κρουαζιερόπλοιο, δεν θα είχε προσκρούσει στον  βράχο, όπως δήλωσε ο πρώην πλοίαρχος του Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο, το Σάββατο ενώπιον του δικαστηρίου του Γκροσέτο στην Τοσκάνη, όπου η διεξάγεται η δίκη του.

Ο ίδιος κατά την τοπική εφημερίδα Il Tirreno ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε σχεδόν καταφέρει να αποφύγουμε τον βράχο. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν μου είχαν δώσει όλα τα στοιχεία 30 δευτερόλεπτα νωρίτερα».

Ο Πλοίαρχος επιβαρύνεται με τις κατηγορίες των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της  εγκατάλειψης πλοίου και πρόκλησης περιβαλλοντικών ζημιών, μετά από το ναυάγιο που συνέβη στις 13 Ιανουαρίου 2012 και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Κατά την διάρκεια της ανάκρισής του από τον εισαγγελία και αργότερα από τους δικηγόρους ο Σκετίνο επισήμανε πως δεν έλαβε τις απαραίτητες πληροφορίες από το πλήρωμα και τους αξιωματικούς της γέφυρας. Αναφερόμενος στην πορεία του πλοίου προς τα βράχια, εξήγησε ότι το Concordia έπλεε πολύ κοντά στις ακτές του νησιού Τζίλιο, καθώς όπως είπε το πλήρωμα «πίστευε ότι ήταν σε Κονκόρντ, όχι πάνω στο Κονκόρντια». Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαι έτοιμος να αναλάβω ένα μέρος της ευθύνης. Αλλά μόνο ένα μέρος».

Όπως γράφει η εφημερίδα Il Tirreno η δίκη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και οδεύει προς το τέλος της. Δεν αποκλείεται η υπεράσπιση και οι ενάγοντες να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους τον Ιανουάριο.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ναυάγιο κόστισε 32 ανθρώπινες ζωές, ενώ για την κοινή γνώμη υπεύθυνος του δυστυχήματος είναι ο πλοίαρχος, ο οποίος εγκατέλειψε το πλοίο και τους εκατοντάδες επιβαίνοντες στην τύχη τους.