Τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο, σε καιρούς αβεβαιότητας – Τα θετικά νέα για την Ελλάδα
της Δάφνης Γρηγοριάδη
Η νέα έξοδος στις αγορές ύψους 3 δις ευρώ με επιτόκιο 1,57 % που πραγματοποιήθηκε χθες με έκδοση 10ετούς ομολόγου στέφθηκε με επιτυχία. Σκοπός της συγκεκριμένης εξόδου αφενός ήταν η άντληση ρευστότητας και αφετέρου η υπενθύμιση της παρουσίας μας στις αγορές, μια εποχή αυξημένης αβεβαιότητας.
Η ερμηνεία της χθεσινής εξόδου: H επενδυτική ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, το ζητούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε μιας και το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών τίτλων αποκλιμακώνονται λόγω των θετικών ειδήσεων όπως την ένταξη της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την περαιτέρω στήριξη των οικονομιών της Ευρώπης μέσω παροχής ρευστότητας και την ελπίδα δημιουργίας του Ταμείου Ανασυγκρότησης.
Τα κονδύλια του νέου εκτατού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αυξήθηκαν κατά 600 δις ευρώ, συνολικά στα 1,350 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει περισσότερα ομόλογα, πόσο μάλλον Ελληνικά τα οποία είναι ανταγωνιστικά.
Η σύγκριση με την προηγούμενη έξοδο εν μέσω πανδημίας: Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο – εν μέσω Lock down- η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 7ετούς τίτλου ύψους 2.δις ευρώ. Το επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο από την τωρινή έκδοση, είχε διαμορφωθεί στο 2%. Γεγονός αναμενόμενο λόγω της πανδημίας και της ακόμη πιο ενισχυμένης τότε αβεβαιότητας αλλά και των πρώτων προβλέψεων του ΔΝΤ για την Ελληνική ανάπτυξη σύμφωνα με τις οποίες η πτώση του ΑΕΠ θα είναι 10%.
Τα οφέλη της εξόδου, οι εναλλακτικές και οι στόχοι: Το ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως προτιμά την έξοδο στις αγορές από ότι τον δανεισμό από τον ESM. Πριν την πανδημία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παρείχε ρευστότητα στα κράτη με υψηλά επιτόκια και υπό την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων. Εφεξής, ανακοίνωσε πως θα χορηγεί δάνεια με μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο χωρίς ειδικούς όρους. Στην περίπτωση αυτή, ο δανεισμός από τον ESM συμφέρει– αν πράγματι δεν τεθούν όροι- καθώς η χώρα θα έχει χαμηλότερα έως και καθόλου τοκοχρεολύσια.
Σε ένα χρέος το οποίο αγγίζει το 175% του ΑΕΠ το οποίο εξαιτίας της πανδημίας τείνει να αυξηθεί, θέλουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια. Στον αντίποδα, η έξοδος στις αγορές αν και με υψηλότερο επιτόκιο εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Επιπλέον, όσο περισσότερες επιτυχημένες εξόδους πραγματοποιεί μια χώρα, τόσο πιο γρήγορα θα φτιάξει η καμπύλη των επιτοκίων της. Δηλαδή η γραφική καμπύλη αποδόσεων, η οποία αποτελεί το προφίλ των επιτοκίων μιας χώρας και η οποία καθορίζει τα μελλοντικά επιτόκια δανεισμού της.
Πηγή: Economico.gr