Ποιά είναι τα άμεσα & έμμεσα οφέλη της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ιστορική η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας που υπογράφηκε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μετά την υπογραφή της  οποίας ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι “σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Η οικονομική διπλωματία: Η συμφωνία κατοχυρώνει τα  οικονομικά συμφέροντα  των δυο μερών και επιπλέον η  Ελλάδα περνάει το μήνυμα στην γειτονική Τουρκία πώς προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με μόνο μέτρο την διεθνή νομιμότητα.  

Oι λεπτομέρειες: Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ. H συμφωνία έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών). Η Συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών (Βιώσιμη διαχείριση).

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας. Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς» επισημαίνουν οι  διπλωματικές πηγές.

Τι περιλαμβάνει η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας ...

Η ερμηνεία των λεπτομερειών,  γιατί οι θαλάσσιες οικονομικές δραστηριότητες είναι σημαντικές για την Ελλάδα: Η ανάπτυξη της θαλάσσιας ισχύος για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς παραδοσιακά είναι μια χώρα με έντονη θαλάσσια δραστηριότητα. Η Ελλάδα με την οριοθέτηση  της ΑΟΖ  κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων δίνοντας κίνητρο στον τομέα να εδραιωθεί μιας και τα τελευταία έτη οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν λιγοστέψει. O ελληνικός αλιευτικός στόλος παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των επαγγελματιών του κλάδου, που  θα οδηγήσει και στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους , πράγμα αναγκαίο μιας και το 94% των επιχειρήσεων κατέχει ένα μόνο σκάφος. Η ενίσχυση της αλιείας  θα οδηγήσει σε ένα αναπτυξιακό ντόμινο καθώς θα διευρυνθούν οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι εξαγωγές θαλασσινών.

Tα οφέλη στον Ενεργειακό κλάδο: Όσον αφορά  τα κοιτάσματα, είναι σαφές ότι  η Ελλάδα θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής και να εκδώσει άδεια για έρευνα και εξόρυξη  υδρογονανθράκων. Η Ενέργεια αποτελεί  στρατηγικό κλάδο με προοπτικές και η εξασφάλιση οριοθέτησης  ΑΟΖ είναι σημαντική από την άποψη ότι αυτή η κίνηση θα μας επιτρέψει  να χαράξουμε την δική μας ενεργειακή πολιτική και να διασφαλίσουμε  υψηλή  οικονομική κερδοφορία.

Σε συνδυασμό με την υπογραφή του EAST MED τα οφέλη της οριοθέτησης ΑΟΖ είναι πολλαπλασιαστικά όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε γεωπολιτικό,  αφού η υπογραφή μιας έννομης διεθνώς αναγνωρισμένης συμφωνίας είναι κίνηση Mat απέναντι στην Τουρκία η οποία συνεχώς ακροβατεί στην παρανομία και προκαλεί διεθνή όξυνση.

Οι προεκτάσεις: Η συμφωνία αποτελεί το μέσο διεύρυνσης των διμερών σχέσεων μας με την Ιταλία. Η κυριαρχία της χώρας μας αυξήθηκε ουσιαστικά και έμπρακτα και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς.  Η οριοθέτηση ΑΟΖ εκτός από τα άμεσα οφέλη  μπορεί να επιφέρει και  έμμεσο οικονομικό όφελος  καθώς η συμφωνία  θα μας “ανεβάσει” στα μάτια των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ γεγονός που θα συμβάλει θετικά στις μεταξύ μας οικονομικές διαπραγματεύσεις.

Μια τέτοια ιστορική συμφωνία, θα δώσει μεγαλύτερη φωνή στην Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup αλλά και πέραν της ΕΕ. Καθώς είναι δεδομένη η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ  Ελλάδας και Κύπρου, η συμφωνία με την Ιταλία στέλνει μήνυμα  με πολλούς παραλήπτες , ότι όταν η Ελλάδα έχει να επιλύσει διαφορές πολιτισμένα με βάση την διεθνή νομιμότητα, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Επιπλέον η  συμφωνία θα αποτελέσει πρότυπο για οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλες χώρες.

Πηγή: Economico.gr