Μετά θάνατον βρέθηκε ο δολοφόνος του Ούλωφ Πάλμε – Κλείνει η υπόθεση που στοίχειωνε τη Σουηδία

Τα συμπεράσματα της έρευνας την οποία ανέλαβε το 2017 για την δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε παρουσίασε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πίτερσον, δίνοντας απαντήσεις σε μία οδυνηρή υπόθεση, η οποία στοίχειωνε επί δεκαετίες την Σουηία.

Από τις έρευνές του, προέκυψε, ότι ο Στιγκ Ενγκστρομ, ένας γραφίστας, που δεν είναι πια στη ζωή, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε το 1986. 

Ανακοινωνοντάς το, ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, εξήγησε και το κλείσιμο της υπόθεσης: «Το πρόσωπο, είναι ο Στιγκ», ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της πολυ ενδιαφέρουσας συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε την Τρίτη. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα», κατέληξε. 

Η δολοφονία που σόκαρε τον κόσμο

Ο Ούλωφ Πάλμε κοσμαγάπητος και προοδευτικός ως άνθρωπος και ως πολιτικός, συχνά ακόμη και όταν πια είχε εκλεγεί πρωθυπουργός, κυκλοφορούσε πεζή, ή με το ποδήλατό του, χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες, και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Επιστρέφοντας πεζή στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ και τον γιο τους και ενώ βάδιζαν στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης, το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από τον δολοφόνο.

Ήταν περίπου μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, όταν ο  Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη.

Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε τον κινητό ασύρματό του για να σημάνει συναγερμό.

Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, έτρεξαν κοντά τους και προσπάθησαν να βοηθήσουν τον πρωθυπουργό.

Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν δυστυχώς ήδη νεκρός όταν έφτασε.

Η σύζυγος του Πάλμε νοσηλεύθηκε μετά τον τραυματισμό της και ανάρρωσε.

Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε, χωρίς οι αρχές να καταφέρουν να τον εντοπίσουν ποτέ.