Έρχεται και στην Ελλάδα το χάπι της Merck για την Covid-19 - Πότε θα χορηγείται

Έρχεται και μάλιστα άμεσα στην Ελλάδα τα νέα «όπλα» για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της covid-19. Πρόκειται για τη θεραπεία μέσω των μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά και το χάπι της αμερικανικής Merck (lagevrio)το οποίο χθες έλαβε το πράσινο φως από βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα σύντομα πρόκειται να προμηθευτεί το χάπι της Merck, αλλά και τη θεραπεία των μονοκλωνικών, υπογραμμίζοντας πως οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, καθώς η παραγωγή των φαρμάκων δεν επαρκεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων.

Πότε έρχονται τα χάπια της Merck στην Ελλάδα

«Περιμένουμε μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να έχουμε και φάρμακα εδώ πολύ γρήγορα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και για τα χάπια, επίσης, είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε», τόνισε η κυρία Γκάγκα, ενώ η κυρία Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας έκανε λόγο αναφερόμενη στο χάπι της Merck για ​«πάρα πολύ ευχάριστα νέα». «Γίνονται προσπάθειες να το πάρουμε και εμείς και να το έχουμε και εδώ, στην χώρα μας».

Το εμβόλιο παραμένει το Νο1 όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ωστόσο εξήγησε γιατί το εμβόλιο παραμένει το σημαντικότερο όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ επισήμανε πως το χάπι, όταν έρθει θα είσαι σε μικρές ποσότητες.

«Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι, που δεν θα το κάνουν, η ποσότητα είναι τεράστια. Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε. Είμαστε σε διαδικασία να φέρουμε τα φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίσει τα κρούσματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, που υπογράμμισε με νόημα: «Είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».

Βρετανία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το χάπι της Merck

Υπενθυμίζεται ότι Βρετανία έγινε χθες η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνουπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με Covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Αυτά είναι τα πρώτα δισκία κατά του Covid που διατίθενται στην αγορά. Η θεραπεία αυτή μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο νοσηλείας, σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή της Merck. Ο EMA προέτρεψε για ακόμη μια φορά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό ενώπιον ενός «τέταρτου κύματος» της πανδημίας που πλήττει την ήπειρο.

Θ. Δημόπουλος: «Ασφαλές και αποτελεσματικό» το χάπι της Merck – Πότε και σε ποιους θα χορηγείται

Στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του χαπιού της Merck κατά του κορωνοϊού, το οποίο έλαβε σήμερα το «πράσινο φως» από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, αναφέρθηκε χθες Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Είναι το πρώτο αντικό φάρμακο, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ιού και έχει ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Όπως δήλωσε, είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού διότι υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα.

Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι το κυρίαρχο όπλο που έχουμε απέναντι στο ιό τα είναι εμβόλια και δεν πρέπει αυτή η «κατάκτηση» να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη.

Πώς δρα, πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγείται

Αναφορικά με τη δράση του φαρμάκου, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως λειτουργεί σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά την διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στην φάση της υπέρμετρης φλεγμονής .«Το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού», πρόσθεσε.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε μάλιστα ότι σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση , όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, συννοσηρότητες , νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (και άρατην έγκριση του φαρμάκου και για τη χώρα μας), όπως δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

«Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει τον φάκελο, ενώ θα δούμε και τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης σε ένα επιστημονικό περιοδικό όπως γίνεται συνήθως», συμπλήρωσε.

EMA: Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του αντιικού χαπιού της Merck στην Ευρώπη

Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά του Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε νωρίτερα σήμερα έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο EMA προσπαθεί επίσης, να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων.

Διαβάστε ακόμα: Molnupiravir της Merck: Το χάπι για τον κορωνοϊό που ενέκρινε η Βρετανία – Πόσο βοηθά