Φτάνει στο 500% η αύξηση κρουσμάτων - Πάνω από 80-90% οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, δείχνουν ξεκάθαρα, πως έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη επιδημιολογικά περίοδο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν, τόσο για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες, όσο και για τη διαρκώς αυξανόμενη, ασφυκτική πια πίεση στο ΕΣΥ.

«Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες», τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά και το νέο «μαύρο» ρεκόρ των 6.808 κρουσμάτων, που ανακοινώθηκε χθες.

Μέχρι και 500% η αύξηση κρουσμάτων

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναφερόμενη στο νέο αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά τα κρούσματα και παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιοχές τής χώρας η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%!

«Κανείς δεν είναι άτρωτος» –  Δραματική έκκληση για επίσπευση των εμβολιασμών

Αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου χθες και ενός 27 χρόνου προχθές. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πάνω από 80-90% οι ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς.

Η κ Γκάγκα ανέφερε επίσης πως στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.