Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca & του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία

Δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατά του νέου κορωνοϊού, το Βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο έχει την κωδική ονομασία AZD1222.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την αρμόδια βρετανική αρχή, το εμβόλιο κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό.

Εντός δύο μηνών το εμβόλιο της AstraZeneca, ίσως και ως τα Χριστούγεννα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca – αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca σχεδιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί από τότε που η Μάργαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech.

Εκτιμάται ότι το εμβόλιο Οξφόρδης/ AstraZeneca θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εμβολιασμού καθώς είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί μαζικά. Μπορεί δε να αποθηκευτεί σε ένα τυπικό ψυγείο – σε αντίθεση με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech που αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό στη Βρετανία έχουν οι ηλικιωμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες φροντίδας και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές.