Τρεις προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων: Γιατί αναβλήθηκε η τελική εισήγηση - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Τρεις κύριες εισηγήσεις, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, για το άνοιγμα των σχολείων, τελική εισήγηση όμως δεν υπήρξε.

Τα δεδομένα θα επανεξεταστούν εντός των επόμενων 48 ωρών, καθώς η χθεσινή σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων δεν κατέληξε κάπου.

Οι τρεις προτάσεις

Μια ομάδα λοιμωξιολόγων εξακολουθεί να θεωρεί πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δεν το επιτρέπουν. Εκτιμούν ότι το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει και αύξηση κινητικότητας στους δρόμους, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνο πισωγύρισμα.

Η δεύτερη πρόταση είναι να ανοίξουν αρχικά τα δημοτικά, εάν τα στοιχεία είναι καλά μετά την Πρωτοχρονιά και στη συνέχεια, περίπου 15 μέρες αργότερα, να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τέλος, η τρίτη πρόταση είναι άμεσο άνοιγμα των σχολείων στις 8 ή 11 Ιανουαρίου. Αυτή η ομάδα των ειδικών θεωρεί ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, ενώ βασίζουν την άποψή τους στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ κουρασμένα ψυχολογικά και βρίσκονται πολύ καιρό μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Πλέον, η επιτροπή έχει 48 ώρες να αποφασίσει και να καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση για το αν και πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Μαγιορκίνης: Καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, τόσο ο καθηγητής της Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσαν πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις». Όπως είπε, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν».

«Δεν αποτελεί στόχο για μόνον εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας» το άνοιγμα των σχολείων, είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στ. Πέτσας: Πρώτη προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Με αναφορά στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεκίνησε τη συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, «Από τις έξι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Επανέλαβε επίσης πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Τέθηκε, όπως είπε, το θέμα χθες από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προς την επιτροπή των ειδικών και η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ώστε να «είμαστε σύντομα σε θέση να πούμε αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων της εκπαίδευσης».

Επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και θα μείνουμε σ’ αυτό μέχρι να υπάρξει η οριστική εισήγηση των ειδικών.

Σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου παραπέμπεται η λήψη αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων καθώς στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν προέκυψε ομογνωμία.

Όπως τόνισε, για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών -η οποία είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία- την οποία ακολουθούμε.