Γκ. Μαγιορκίνης: Έως και 20.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας

O επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ανέφερε ότι παρατηρείται μια ελαφρώς αυξητική τάση στην πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Μαγιοργκίνης επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά έχουμε πάνω από 500 νέα κρούσματα σε ένα εικοσιτετράωρο» ενώ παράλληλα μίλησε για «ευαίσθητη τάση σταθεροποίησης στην Αττική η οποία, όμως, μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη». Προσέθεσε δε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «με την μείωση της θερμοκρασίας» του περιβάλλοντος η οποία αυξάνει τον συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους.

Έως 20.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας

Ερωτηθείς για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος» ανέφερε συγκεκριμένα.

Πάνω από 80 διασωληνωμένοι ημερησίως

Σε σχέση με τους διασωληνωμένους συμπολίτες μας, είπε ότι είναι σταθερά πάνω από 80 καθημερινά, έχοντας αγγίξει και τους 100. Ωστόσο, σημείωσε ότι προς το παρόν, το σύστημα υγείας δείχνει να αντέχει.

Έντονες ανησυχίες δημιουργεί το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, από τους πέντε στους επτά. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών με αρκετά υποκείμενα νοσήματα.

Δείκτης Rt: «H επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης»

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το δείκτη Rt και αν αυτός σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά δείχνει ότι «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης».

«Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ένα ή κάτω από το ένα όσον αφορά αυτόν το δείκτη»προσέθεσε και τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου «να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας καθώς αυτός είναι ο ευάλωτος πληθυσμός αυτή τη στιγμή».

Κατά τον καθηγητή, στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική, αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν αν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό που παρατήρησε είναι ότι υπάρχει ανοδική τάση σε άλλα σημεία της χώρας. «Είναι επιβεβλημένη πλέον η αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα σημάνει και αύξηση της μεταδοτικότητας», κατέληξε.