Σύνοδος Κορυφής για Brexit: Προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όσον αφορά το Brexit, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «εργάζονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας», στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εργάζεται για μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Επεσήμανε δε ότι ευελπιστεί πως μια πρόοδος στο κλείσιμο των κενών σε μια εμπορική σχέση είναι δυνατή τις ερχόμενες εβδομάδες, τόνισε όμως ότι η 27μελής Ένωση δεν θα συμβιβαστεί με οποιοδήποτε τίμημα.

«Το εμπόριο, η αλιεία και η διακυβέρνηση είναι πολύ σημαντικά θέματα για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε.

Ο Σ. Μισέλ τόνισε επίσης ότι η Βρετανία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία είχε καταλήξει προηγουμένως με την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Ιρλανδία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα μεταβούν στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ αναμένεται να μεταβούν στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για την μετά το Brexit περίοδο, παρά την απειλή του Μπόρις Τζόνσον περί μη συμφωνίας.

Άνγκελα Μέρκελ: Η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται για μια συμφωνία

«Η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται για μία συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Όπως έχει προβλεφθεί, η διαπραγματευτική ομάδα μας θα μεταβεί στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σχέσεις τους μετά το Brexit, προσέθεσε.

Εμανουέλ Μακρόν: Έτοιμοι για συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ενωμένοι στις απόψεις τους για το Brexit και ανέθεσαν στον διαπραγματευτή της ΕΕ να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Βρετανία για δύο εβδομάδες.

«Δεν υπάρχουν διχογνωμίες. Δεν υπήρξε καμία για τις συμφωνίες αποχώρησης, δεν υπάρχει καμία για τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά ομόφωνη υποστήριξη για τον διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ. Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.