της Αγγελικής Σπανού
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τα γρήγορα ανακλαστικά που επιδείχθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και για μια σύγκριση που ευνοεί την Ελλάδα, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στη Γαλλία με τους 48 νεκρούς μόλις χθες ανακοίνωσε ο Εμμ. Μακρόν το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων από Δευτέρα. Το γεγονός ότι πήρε την υπόθεση πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρείται από πολλές πλευρές ότι τον ισχυροποιεί πολιτικά και φέρνει σε αμηχανία την αντιπολίτευση που αναγκάστηκε εμμέσως να αποδεχθεί ότι ήταν πολύ καλό το προχθεσινό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
Οι ειδικοί έχουν ενημερώσει ότι ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος σε σχέση με την πανδημία και η μάχη δίνεται για να κερδηθεί χρόνος ώστε να μην δοκιμαστεί με ακραίο τρόπο το σύστημα δημόσιας υγείας. Και η μεγάλη αγωνία είναι αυτή: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να μην πάει στα όριά του το προσωπικό που είναι δεδομένο ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εξουθενωθεί.
Ένα ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις εκκλησίες τις μέρες του Πάσχα, άλλο ερώτημα είναι πότε θα ξανανοίξουν σχολεία-πανεπιστήμια-γυμναστήρια κοκ, τρίτο, και ίσως πιο ενδιαφέρον, αν κάποια στιγμή θα γίνει γενικό shut down στο πρότυπο της Ιταλίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις μας στο #Stay Home, από το αν δηλαδή θα επιδειχθεί πειθαρχία από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αν πραγματικά θα αυτοπεριοριστούν, από το αν θα σταματήσουν να είναι γεμάτες οι καφετέριες, από το αν θα αδειάσουν τα ΜΜΜ, από το αν θα τηρούν μέτρα προστασίας οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να τηλε-εργαστούν, όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι των διοδίων (που μέχρι χθες τουλάχιστον δεν φορούσαν γάντια…).
Από παντού έρχεται το μήνυμα ότι η παραμονή στο σπίτι είναι σωτήρια και ότι στην Ιταλία η κατάσταση ξέφυγε επειδή άργησαν να μπουν σε καραντίνα. Στην κυβέρνηση είναι προφανές ότι το έχουν καταλάβει, παρόλο η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας είναι αυτονόητη, όσο παγώνει η δραστηριότητα, η κίνηση και η επικοινωνία. Στο βάθος της εικόνας υπάρχει ο κίνδυνος της παγκόσμιας ύφεσης και μία νέα περίοδος αστάθειας για την Ευρωζώνη.
Το βέβαιο είναι ότι αυτή είναι η Άνοιξη του κορωνοϊού και όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Το πότε θα λήξει αυτή η νέα κατάσταση δεν είναι ορατό. Όπως δεν είναι ούτε το πόσο αίμα θα έχει τρέξει.