Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κήρυξε τις ΗΠΑ, ο Τραμπ - Ο κορωνοϊός παραλύει τον πλανήτη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με διάγγελμά του, προς τον αμερικανικό λαό, το βράδυ της Παρασκευής, το οποίο απηύθηνε εκτάκτως, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα εξεταστώ και εγώ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Η απόφαση αυτή δίνει την δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδεσμεύσει 50 δισ. δολάρια για την καταπολέμιση του ιού. Θα χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία νέων νοσοκομείων και η έρευνα για θεραπεία.

Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 1.701 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αρκετές πολιτείες έχουν ανακοινώσει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, απαγορεύοντας μεγάλες συναθροίσεις, αθλητικούς αγώνες και κλείνοντας σχολεία.

Έκτακτα μέτρα, κλειστά σύνορα και αναβολή εκλογών στον υπόλοιπο κόσμο

Νέα μέτρα, νέοι κρούσματα και σημαντικά γεγονότα: μια ματιά στις πιο πρόσφατες εξελίξεις που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού και των συνεπειών της στον κόσμο:

Κλειστά σύνορα

-Η Τσεχία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους, όπως επίσης και η Ουκρανία και η Σλοβακία, η οποία όμως εξαιρεί τους Πολωνούς.

-Το Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

-Η Αυστρία διακόπτει τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

-Η Τουρκία σταματά την αεροπορική σύνδεση με εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

-Η Ρωσία περιορίζει την αεροπορική σύνδεση με τις χώρες της ΕΕ από τη Δευτέρα.

-Η Πολωνία κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους πολίτες.

-Η Δανία θα κλείσει προσωρινά τα σύνορά της από αύριο Σάββατο για τους υπηκόους ξένων χωρών.

-Η Βόρεια Μακεδονία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους ξένους που φτάνουν από «χώρες υψηλού κινδύνου». Δεν τις κατονόμασε, αλλά σημείωσε ότι θα τηρεί τις συστάσεις του ΠΟΥ. Απαγόρευσε επίσης όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιορίζει το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ, ενώ αναβάλλονται όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία.

-Το Μαυροβούνιο απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει τα σχολεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια της Αδριατικής. Επίσης, κλείνει μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, τη Βοσνία, την Κροατία και την Αλβανία.

-Η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Παραγουάη, το Περού διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη. Η Αργεντινή σταματά τις πτήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Κλείνουν σχολεία, απαγορεύονται συγκεντρώσεις

-Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Βενεζουέλα και οι περισσότερες γερμανικές περιοχές είναι στον κατάλογο των χωρών που έκλεισαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-Η Disney έκλεισε τα ψυχαγωγικά πάρκα της στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Παρίσι.

-Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 προσώπων – το μέτρο αφορά και τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ.

-Στη Γαλλία, οι Βερσαλλίες, ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου θα κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

-Η Αυστρία και η Βουλγαρία έκλεισαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

-Η περιφέρεια της Μαδρίτης διέταξε να κλείσουν από αύριο όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός από εκείνα που διαθέτουν τρόφιμα, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα

-Το Μαρόκο θα κλείσει όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τις 16 Μαρτίου.

-Στο Αζερμπαϊτζάν απαγορεύονται οι γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις από αύριο Σάββατο, Επίσης, κλείνουν τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Κλειστά θα μείνουν για 10 ημέρες και τα σύνορα με τη Γεωργία.

-Η Τυνησία απαγορεύει με άμεση ισχύ την προσευχή στα τεμένη, όλες τις αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές εκδηλώσεις ενώ τα καφενεία θα κλείνουν καθημερινά στις 4 το απόγευμα. Σταματούν οι πτήσεις προς την Ιταλία, περιορίζονται εκείνες προς την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία ενώ κλείνουν τα θαλάσσια σύνορα.

-Το Σουδάν εξετάζει το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, μετά τον θάνατο του πρώτου κρούσματος που εντοπίστηκε στη χώρα. Ήδη έχει διακοπεί η αεροπορική σύνδεση με Κίνα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία και Αίγυπτο.

-Στη Λιβύη, κλείνουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία, αν και προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

-Στο Μεξικό, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γκουανταλαχάρα που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου.

-Η Συρία, όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα, κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια από την Κυριακή μέχρι και τις 2 Απριλίου. Επίσης, σταματούν «όλες οι επιστημονικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες» και «απαγορεύονται οι ναργιλέδες στα καφενεία και τα εστιατόρια», μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Αναβολή σε εκλογικές διαδικασίες

-Οι τοπικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αναβάλλονται για το 2021.

-Στις ΗΠΑ, αναβλήθηκαν οι προκριματικές που ήταν προγραμματισμένες για τις 4 Απριλίου στη Λουιζιάνα.

Νέα κρούσματα και θάνατοι

-Στο Κόσοβο καταγράφηκαν σήμερα τα δύο πρώτα κρούσματα. Πρόκειται για μια 20χρονη Ιταλίδα και έναν 77χρονο Κοσοβάρο. Από την Τετάρτη έχουν κλείσει όλα τα σχολεία και σταμάτησαν οι πτήσεις από και προς την Ιταλία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-Στη Σαουδική Αραβία, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 86, μετά τον εντοπισμό άλλων 24 σήμερα. Μεταξύ αυτών είναι και 14 Αιγύπτιοι. Μόνο ένας από τους ασθενείς έχει αναρρώσει.

-Στην Ινδία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέκυψε και δεύτερος ασθενής σήμερα.

-Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και το Σουρινάμ και οι αρχές θα κλείσουν τα σύνορα για όλους τους ξένους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος