Οι γιορτές δεν τελείωσαν-Ελέγξτε τον σακχαρώδη διαβήτη

Ο  σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική μεταβολική κατασταση, στην οποία η διατροφή παίζει καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό την περίοδο αυτή να υπάρχει μια ανησυχία για την καθημερινή διατροφή, εφόσον το μέτρο και η εγκράτεια που επιβάλλεται στους διαβητικούς ασθενείς έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη χαλάρωση και τα εδέσματα της εορταστικής περιόδου.

Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την περίοδο των γιορτών. Αναφέρομαι στα εορταστικά γεύματα τα οποία, ειδικά για όσους δεν ελέγχουν καλά το σάκχαρό τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μπορούν να κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη.

Σύμφωνα με γνωστή ενδοκρινολόγο στο ”Houston Methodist Hospital”, υπάρχει η δυνατότητα κάνοντας έξυπνες επιλογές τις εορταστικές περιόδους,  να τρώμε ό,τι θέλουμε διατηρώντας το σάκχαρά μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συστήνω λοιπόν να καταναλώνετε 2-3 εορταστικές τροφές π.χ κάποιο ιδιαίτερο επιδόρπιο χωρίς όμως να δοκιμάζετε τα πάντα.

Μπορείτε να αποφύγετε τους λευκούς υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά ,ψωμί, ρύζι και πατάτες αντικαθιστώντας τα με καστανό ρύζι, φρούτα, λαχανικά, προιόντα ολικής άλεσης.  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τις μέρες αυτές να καταναλώνετε μικρές μερίδες για να έχετε τον πλήρη έλεγχο.

Αλκοόλ …αραιωμένο

Στη συνέχεια, για όσους επιθυμούν να πιουν αλκοόλ, οφείλουν να γνωρίζουν ότι λίγα αλκοολούχα ποτά δεν απαγορεύονται αρκεί να καταναλώνονται με νερό ή σόδα εναλλάξ.

Πιο συγκεκριμένα, ο διαβητικός ασθενής πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 3 κύρια γεύματα και 2 σνακς (ενδιάμεσα). Σαφώς σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Σε ασθενείς στους οποίους χορηγείται ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα, ο χρόνος και η δόση των φαρμάκων θα πρέπει να συντονίζονται με την ποσότητα των υδατανθράκων που έχουν καταναλώσει.

Τέλος, ιδανικό θα ήταν αν τα γλυκά δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά είναι φτιαγμένα από φρουκτόζη ή άλλα γλυκαντικά. Με μέτρο και πρόγραμμα μπορούμε όλοι να περάσουμε ήσυχα και ευχάριστα την περίοδο των γιορτών χωρίς να στερηθούμε ούτε να διακινδυνεύσουμε την υγεία μας.

Χριστίνα Ανδρώνη- Φαρμακοποιός