Συνέδριο Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων με Διεθνή Συμμετοχή στο Μουσείο της Ακρόπολης

Συνέδριο Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων με Διεθνή Συμμετοχή και ελεύθερη είσοδο για το κοινό πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αδύναμη θέση της Ελλάδας στον τομέα αυτό, καθώς η χώρα μας παραμένει ουραγός στον ευρωπαϊκό χάρτη στις μεταμοσχεύσεις με αποτελέσματα τόσο τραγικά για την υγεία αρκετών πολιτών όσο και επιβαρυντικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το Συνέδριο έχει κεντρικό θέμα “Βέλτιστες Πρακτικές στην Οργάνωση ενός Συστήματος Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων” και διοργανώνεται από την Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μητέρα – Όμιλος Υγεία σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, και της Ελληνικής Εταιρίας Μεταμοσχεύσεων.

Όπως μας αναφέρει η “ψυχή” του Συνεδρίου, η Πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, παθολόγος ιατρός, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Μητέρα”, κυρία Ελευθερία Κρικέλη, δίνεται μία μάχη για να “ξεκολλήσει” η Ελλάδα από τις τελευταίες θέσεις στις μεταμοσχεύσεις. Στο συνέδριο έχουν κληθεί προσωπικότητες από χώρες με σημαντική επιτυχία στον τομέα. “Θα παραστούν οι Πρόεδροι των Εθνικών Οργανισμών Μεταμοσχεύσεων Πορτογαλίας, Κροατίας, Ολλανδίας και Ιταλίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταμοσχεύσεων, καθώς και κορυφαίες προσωπικότητες τόσο στο θέμα των μεταμοσχεύσεων όσο και της διατήρησης των οργάνων. Επίσης, όλες οι συντονίστριες και οι συντονιστές μονάδων εντατικής θεραπείας όλων των νοσοκομείων και οι υπεύθυνοι διευθυντές των προγραμμάτων των μεταμοσχευτικών κέντρων”, σημειώνει.

Το “δώρο της ζωής”

Εξίσου σημαντικό όμως για το κοινό των πολιτών που δεν ανήκουν στην ιατρική κοινότητα και θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο είναι και η συζήτηση για την κοινωνική πλευρά του θέματος. «Υπάρχει και ένα τραπέζι ανθρώπων που έχουν πάρει δώρο, έχουν δώσει δώρο και που περιμένουν δώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κρικέλη.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούμε όργανο ενώ είμαστε εν ζωή παρά να δώσουμε όργανα. Όλοι είναι πιθανότερο να γίνουμε δέκτες παρά δότες.»

Ένας σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί άλλωστε είναι ότι σύμφωνα με τις έρευνες, οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη δωρεά οργάνων, καθώς το 45% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο εθνικό σύστημα υγείας.

“Γι’ αυτό και στην ομιλία μου είναι θέμα η βιοηθική” απαντά . «Πόσο σημαντικό είναι να έχει βιολογική και φιλοσοφική παιδεία ο άνθρωπος για να αποδεχτεί. Εκεί όμως πρέπει να πάμε στα σχολεία, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε».

Η κυρία Κρικέλη ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί σε όσους παρείχαν στήριξη σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα. “Είναι μοναδική η σύνθεση του συνεδρίου. Η συμπαράσταση που είχα από τους ξένους ήταν τεράστια, το ενδιαφέρον του για το πώς να συνδράμουν περισσότερο ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό απορροφητικό αποτέλεσμα. Συμμετέχουν καταξιωμένοι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται με σκοπό να βρεθούν βέλτιστες πρακτικές συστάσεως ενός άρτιου συστήματος δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων κατά τα διεθνή πρότυπα.”

“Επίσης, να πω ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΜ το αγκάλιασε αμέσως. Έχει πανελλαδική συμμετοχή, στηρίζεται από τον Ιατρικό Σύλλογο που είναι συνδιοργανωτής, βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΕΟΜ και και του Υπουργείου Υγείας, καώς και της Ελληνικής Εταιρίας Μεταμοσχεύσεων. Όλοι οι Έλληνες συνάδελφοι που απευθύνθηκα εξεδήλωναν τη μεγάλη τους ικανοποίηση που θα γίνει ενα συνέδριο τέτοιου βεληνεκούς -και με τη συμμετοχή ξένων συνέδρων.”

“Επίσης ο κύριος χορηγός είναι το “Υγεία” που δεν είναι μεταμοσχευτικό κέντρο για να έχει μία άμεση εμπλοκή, απλώς εκδηλώνει ενδιαφέρον ευρύτερα για τα κοινωνικά θέματα.”

“Βέλτιστες Πρακτικές στην Οργάνωση ενός Συστήματος Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων”

6-7 Δεκεμβρίου 2018

Μουσείο της Ακρόπολης
Ώρα έναρξης 9:00
Είσοδος ελεύθερη

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.Πρόγραμμα