Δωρεάν rapid test για AIDS στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει όποιος θέλει το κομβικό για την υγεία rapid test για AIDS προσφέρει για πρώτη φορά το δημοτικό ιατρείο, αυτό που δήμου Αθηναίων στην Κυψέλη.

«Είμαστε περήφανοι που για πρώτη φορά, σε μια δημόσια κοινωνική δομή, στο Δημοτικό Ιατρείο μας στην Κυψέλη, στην οδό Χανίων, πραγματοποιείται η εξέταση rapid test για AIDS» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του δήμου για την εξάλειψη του ιού HIV ως fast track city, εν όψει της 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.

Το rapid test πραγματοποιείται στο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου Αθηναίων στην Κυψέλη κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 10.00-15.00, χωρίς ραντεβού, διαρκεί ένα μόλις λεπτό και διεξάγεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ).

Στη περίπτωση θετικού αποτελέσματος γίνεται άμεση παραπομπή σε εξειδικευμένη ιατρική κρατική δομή. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το AHF περιλαμβάνονται επίσης η δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων και η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε πρόσφατα, με τη ευγενική χορηγία της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) στις οθόνες των αθηναϊκών μέσων μαζικής μεταφοράς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).

Η διακήρυξη υπεγράφη το 2014 και το μνημόνιο συνεργασίας με το AHF το 2017

Ο κ. Καμίνης το 2014 υπέγραψε τη «Διακήρυξη για τα fast-track cities για εξάλειψη της επιδημίας του AIDS» και δεσμεύθηκε για την ενεργοποίηση των δημοτικών ιατρείων, ως καταλληλότερων σημείων, για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων και προληπτικών δράσεων.

«Το 2017 υπέγραψα το Μνημόνιο Συνεργασίας με το AHF (AIDS Healthcare Foundation), τον μεγαλύτερο διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο υπηρεσίες πρόληψης του HIV, διάγνωσης του ιού και ιατρικής φροντίδας σε ασθενείς» σημείωσε ο κ. Καμίνης, λέγοντας ότι «στη βάση αυτού του Μνημονίου εφαρμόζουμε στο δήμο για πρώτη φορά σε ιατρική δομή της χώρας μας, το rapidtest, ένα καινοτόμο μοντέλο γρήγορης, ανώνυμης και δωρεάν εξέτασης HIV. Με άλλα λόγια, φέραμε μια καινοτόμο μέθοδο διάγνωσης του HIV σε ένα δημοτικό ιατρείο που ήδη λειτουργούσε με προδιαγραφές κοινωνικής καινοτομίας».

Η εξέταση πραγματοποιείται από 10μήνου στο δημοτικό ιατρείο στην Χανίων

Η παροχή αυτής της προληπτικής υπηρεσίας που σώζει ζωές, εφαρμόζεται εδώ και 10 μήνες στο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο της οδού Χανίων, το σημείο αναφοράς της γειτονιάς της Κυψέλης για την παροχή ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών με τρόπο αποκεντρωμένο και ολιστικό.

Η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκού Προγράμματος του AIDS Healthcare Foundation, Μαριάννα Φωτιάδου, ευχαρίστησε το δήμο Αθηναίων για τη συμβολή του στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον ιό, μετρώντας ήδη 30.000 προφυλακτικά που έχουν διανεμηθεί μέσω των δομών και των υπηρεσιών του δήμου. Τόνισε επίσης, ότι τα στοιχεία που αφορούν στις διαγνώσεις του ιού είναι σημαντικά διότι καταδεικνύουν ότι «χρειαζόμαστε καινοτόμους τρόπους εξέτασης, δεδομένης της έντασης του στίγματος τόσο γύρω από τον HIV γενικά, όσο και γύρω από την εξέταση ειδικότερα».

Ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής Νίκος Δέδες ανέδειξε τη σημασία των checkpoints, που λειτουργεί η Θετική Φωνή σε συνεργασία με τον AHF, ως «πυρήνες προαγωγής της πρόληψης του ιού» σε βέλτιστες συνθήκες αξιοπρέπειας, καταφέρνοντας στο κοινό τους πρόγραμμα να τακτοποιήσουν περίπου 30% των νέων διαγνώσεων το 2017. Σημειώθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 100.000 δωρεάν εξετάσεις για τον ιό HIV, καθώς και για την ηπατίτιδα B και C, με την σημαντική συμβολή 300 περίπου εθελοντών.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη συνοψίζοντας τη συζήτηση ανέφερε ότι «οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων έχουν χρέος και αποστολή να εργασθούν για τον πολλαπλασιασμό των εξετάσεων rapidtest στα αναβαθμισμένα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία και να αναπτύξουν καμπάνιες ενημέρωσης του ευρέως κοινού για την πρόληψη από τον ιό με τη χρήση προφυλακτικών, όπως επίσης και δράσεις κοινωνικής αποστιγματοποίησης των φορέων του HIV. Ας είναι η σημερινή εκδήλωση μια ευκαιρία να γίνει η Αθήνα μια πιο fast track city για την πρόληψη».

Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε την πρωτοπόρο προσπάθεια να αναπτύξουμε στα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία των Πατησίων και της Κυψέλης καινοτόμα και σύγχρονα αστικά κέντρα υγείας. Επισήμανε ότι «στο επίκεντρο αυτής της πρωτοπορίας βρίσκεται η πρόληψη, η οποία παραμελείται σοβαρά στη χώρα μας, με το πρόβλημα να είναι ακόμη πιο έντονο στην περίπτωση του HIV».

Σχετικά με τη μέθοδο που ακολουθείται για την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου δράσης για τον HIV/AIDS στην Ελλάδα, η συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας και Καθηγήτρια Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώτα Τουλούμη αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται στην ενημέρωση των εφήβων και την ευαισθητοποίηση ευάλωτων ομάδων. Στόχος είναι ένα δυναμικό μοντέλο διασύνδεσης των αρμόδιων φορέων ώστε να μένουν εντός παρακολούθησης όσοι το χρειάζονται καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και επιτροπή νομικών προκειμένου να προτείνουν τροποποιήσεις του πλαισίου με στόχο τον κοινωνικό αποστιγματισμό.

Ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), Μάριος Λαζανάς, τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπευτικής κάλυψης και υποστήριξης αλλά κυρίως της αποστιγματοποίησης. Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε ότι το HIV αφορά όλους μας, με υποθέσεις διακρίσεων κατά των οροθετικών να προκαλούν καταδίκες της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Ζήσε τη ζωή σου θετικά και προσπάθησε να μάθεις το ανοσολογικό σου status».

Δημόσια εξέταση για τον ιό HIV, προκειμένου να καταδειχθεί η ευκολία στην εξέταση και η ταχύτητα στη διάγνωση, έκαναν ο παρολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Οι δύο τους, μαζί με τον ηθοποιό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τον σχεδιαστή μόδας Μάκη Τσέλιο, ενημερώθηκαν για την καμπάνια ευαισθητοποίησης, δηλώνοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης και εξέτασης για HIV.

Πηγή: in.gr