Για εμπόλεμη κατάσταση στο Αιγαίο κάθε βράδυ, κάνει λόγο ο Αρχηγός ΓΕΝ

Με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, δήλωση του Αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, επιβεβαιώνει την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο πέλαγος, (η οποία παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, εκτός από τον αέρα και στη θάλασσα, αναφορικά με τις μη αβλαβείς διελεύσεις τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο από το 2009-έως τον Οκτώβριο του 2018) και τη διαρκή ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός στόλος, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

«Κάθε βράδυ γίνεται πόλεμος στο Αιγαίο. Όταν ξεμυτίσει ένας Τούρκος θα βρει δίπλα του μία μονάδα μας» τόνισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2009, οι μη αβλαβείς διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων ήταν μόλις 90, το 2017 ανήλθαν σε 1998 και μέχρι φέτος τον Οκτώβριο τις 1249. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είχαν σημειωθεί 3.317 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και φέτος μέχρι τον Οκτώβριο ανήλθαν στις 3.147.

Όσον αφορά στην επιχειρησιακή δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού σε καθημερινή βάση, το 46% αφορά σε εθνικές δραστηριότητες, το 25% σε επιχειρησιακή εκπαίδευση, το 24% σε διεθνείς υποχρεώσεις και το 5% αφορά σε δράσεις υπέρ τρίτων.

Προτεινόμενα για εσάς