Η εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή σε άνδρες άνω των 50, γίνεται τώρα δωρεάν

Όλοι οι άντρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να κάνουν μία φορά το χρόνο μέτρηση του δείκτη PSA στο αίμα και ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη. Αυτές είναι οι δύο εξετάσεις που συνιστούν τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, ένα νόσημα που αν εντοπιστεί έγκαιρα ουσιαστικά θεραπεύεται. Αν όμως η διάγνωση καθυστερήσει, τότε σχεδόν δύο στους τρεις ασθενείς θα χάσουν τη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι αρχικός/εντοπισμένος, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν είναι πάνω από 95%. Όταν όμως γίνει η διάγνωση σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%. Επομένως, έχει ζωτική σημασία οι άνδρες άνω των 50 ετών, χωρίς οικογενειακό ιστορικό, να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους. Σε διαφορετική περίπτωση τότε ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.

Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, διότι το μεν PSA αυξάνεται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, η δε ψηλάφηση μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υφή του προστάτη. Βέβαια, το PSA πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες εξετάσεις, εάν κριθεί απαραίτητο, καθώς μερικές φορές είναι αυξημένο και σε περιπτώσεις, (είτε) καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με μεγάλο αδένωμα, (είτε) οξείας προστατίτιδας.

Αυτό ήταν το ουσιαστικό συμπέρασμα από τη συνέντευξη τύπου από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.), που για μία ακόμη χρονιά στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδος Ουρολογικών Παθήσεων», διοργανώνει Ενημερωτική εκστρατεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των άλλων παθήσεων του προστάτη. «Αν και υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία«, τόνισαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας   κ. Ηρακλής Πούλιας, χειρουργός ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε. κ. Ιωάννης Γκιάλας, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς», και ο κ. Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ε.Ο.Ε.

Τα νέα δεδομένα για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο είναι ο τρίτος σε θνησιμότητα, κυρίως  χάρη στην έγκαιρη διάγνωση. Κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία).

Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα 2017 στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες,ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.

Ένα πολύ πρόσφατο νέο δεδομένο είναι πως η συστηματική άσκηση και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος δρουν προστατευτικά για τον καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με την τελευταία και μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη, η ετήσια μέτρηση του PSA στους άντρες άνω των 50 ετών μειώνει τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο από 21-29%.

Οι άντρες με PSA >1 ng/mL στην ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν εξέταση προστάτη κάθε δύο χρόνια έως τα 50 τους και μετά κάθε χρόνο ή και συχνότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ουρολόγου τους.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, οι ειδικοί επισήμαναν ότι στο πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστεί άμεση θεραπεία, αλλά να καθυστερήσει μετά από ενεργό επιτήρηση (μέτρηση του PSA, ψηλάφηση του προστάτη και επανάληψη βιοψίας) ανά τακτά διαστήματα. Διαφορετικά, στην εντοπισμένη νόσο προτείνεται η ριζική προστατεκτομή ενώ σε προχωρημένη νόσο η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και γενικότερη κατάσταση του ασθενούς, καθώς και την επιθετικότητα του καρκίνου.

Εξεταστείτε δωρεάν

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης με τίτλο, «Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!», από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2018 μπορείτε να προγραμματίσετε δωρεάν εξέταση.

Άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν δακτυλική εξέταση του προστάτη σε όλες τις Ουρολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων. Επιπρόσθετα έχουν την δυνατότητα μέσω του δικτύου ιατρικής φροντίδας Iatrica να προβούν σε δωρεάν εξέταση/μέτρηση του PSA στο αίμα,  στα διαγνωστικά κέντρα και συνεργαζόμενα ιατρεία του, καλώντας από 10 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-34.13.400 για να κλείσουν ραντεβού.

economico.gr