Το νέο "πρόσωπο" του Σκορπιού σχεδιάζει ο Ριμπολόβλεφ, "ρίχνοντας" 184 εκατ. ευρώ

Τον Οκτώβριο ξεκινάει η επενδυτική αξιοποίηση του Σκορπιού από την οικογένεια Ριμπολόβλεφ - Η συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι εκατέρωθεν σκέψεις για την ευρύτερη περιοχή με προτεραιότητα τον σεβασμό στο περιβάλλον

Ένα πλάνο δράσεων για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Σκορπιού με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να αναλάβει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ, συνεργαζόμενη με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Άμεση επενδυτική αξιοποίηση του Σκορπιού – Ορόσημο ο Οκτώβριος

Ο Σεργκέι Τσερνίτσιν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, επισκέφτηκε την Πέμπτη τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο στο γραφείο του στην Κέρκυρα, για να τον ενημερώσει για την άμεση επενδυτική αξιοποίηση του Σκορπιού, ύψους 184 εκατ. ευρώ, σε έκταση περίπου 10.000 τ.μ., η οποία ξεκινάει τον Οκτώβριο. Επιπλέον τον ευχαρίστησε θερμά για την υποστήριξη της Περιφέρειας αναφορικά με την «προσπέλαση» της γραφειοκρατίας και τη θετική προσέγγιση του επενδυτικού σχεδίου.

Υποστήριξη στην εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης

Πρόθεση του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι να υποστηρίξει την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτηςαναμένεται να αναλάβει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό. από την Περιφέρεια, στο πλαίσιο NATURA 2000, στην περιοχή της Λευκάδας και του Μεγανησίου, όπως ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ο εκπρόσωπος του μεγιστάνα. Το θέμα είχε επίσης συζητηθεί και με τον Αντιπερειφεριάρχη Λευκάδας Θεόδωρο Χαλικιά, που είχε θέσει την συγκεκριμένη πρόταση έχοντας υπ όψη του το ενδιαφέρον του κ. Ριμπολόβλεφ.

Η σκέψη για δημιουργία μόνιμου γραφείου του ΕΛΚΕΘΕ με έδρα την Λευκάδα

Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης πρότεινε βάση των αποτελεσμάτων της μελέτης που θα εκπονηθεί, την εισήγηση από την Περιφέρεια της δημιουργίας γραφείου του ΕΛΚΕΘΕ, στο Ιόνιο, με έδρα την Λευκάδα.

Ειδικότερα, σχετικά με την ανωτέρω σκέψη, ο κ. Γαλιατσάτος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη συνεχή έρευνα και την παρακολούθηση της βιοποικιλότητα στο Ιόνιο.

Πρωτοβουλίες Ριμπολόβλεφ στην ευρύτερη περιοχή

Όπως επεξήγησε στον Περιφερειάρχη ο κ. Τσερνίτσιν, η οικογένεια Ριμπολόβλεφ, έχει τη διάθεση να αναλάβει πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή, και μετά τις έρευνες που θα προκύψουν, να ακολουθήσει ένα πλάνο δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

«Μπορούμε να ενισχύσουμε πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας και του Μεγανησίου. Ζητάμε να υπάρξει συνεργασία της οικογένειας Ριμπολόβλεφ και της Περιφέρειας και σε αυτό το επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερνίτσιν.

Ο Σεργκέι Τσερνίτσιν (αριστερά) με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο
Προτεραιότητα ο σεβασμός στο περιβάλλον
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε επωφελή την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει τη Λευκάδα και ευρύτερα το Ιόνιο. Ενώ τόνισε την προτεραιότητα του σεβασμού προς το περιβάλλον. 
Επιπροσθέτως, ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε στο κ. Τσερνίτσιν, ότι ήδη υπήρξε μία συνεργασία ως προς την ειδική οικολογική αξιολόγηση του Σκορπιού, ενώ αναμένεται η εξέταση της στρατηγικής μελέτης που έχει υποβληθεί για το συγκεκριμένο θέμα και η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θαλάσσιο ενυδρείο στη Λευκάδα στα πρότυπα του Ενυδρείου στο Ηράκλειο της Κρήτης 
Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Φυσικοί Πόροι, Ενέργεια, Βιοτεχνία, Περιβάλλον, Χωροταξία, συγχρηματοδοτούμενα Δημόσια Έργα), Διονύσιος Τσούκας, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μελλοντικά σχέδια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ενυδρείου στη Λευκάδα, στα πρότυπα του Ενυδρείου στο Ηράκλειο της Κρήτης, που θα συντηρείται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και θα παρουσιάζει τη «μοναδική» όπως τη χαρακτήρισε, θαλάσσια βιοποικιλότητα του Ιονίου.