Το στρες επιβαρύνει σοβαρά την εγκεφαλική λειτουργία σε παιδιά και εφήβους

Το στρες στην παιδική και την εφηβική ηλικία επηρεάζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, αποκαλύπτουν επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το στρες σε αυτές τις ηλικίες αλλοιώνει τη δομή του εγκεφάλου και εμποδίζει την εκμάθηση και τη διατήρηση της καλής μνήμης. Μάλιστα σημειώθηκε ότι οι έφηβοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κάποιες μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο από ό,τι τα μικρότερα παιδιά.

Οι επιστήμονες, υπέβαλαν σε κατάσταση έντονου στρες έφηβους αρουραίους, αφήνοντάς τους μόνους στα κλουβιά τους, κάτι που δημιουργεί μεγάλο στρες σε ένα τόσο κοινωνικό ζώο.

Διαπίστωσαν ότι όταν έφθαναν στην ενηλικίωση, είχαν χαμηλότερα επίπεδα μιας βασικής λειτουργικής πρωτεΐνης, της συναπτοφυσίνης, στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου τους.

Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που έχει σημαντικό ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη και η συναπτοφυσίνη, είναι αυτή που επιτρέπει τον υπολογισμό του αριθμού των συνάψεων που αναπτύσσουν οι εγκεφαλικοί νευρώνες. Οι συνάψεις είναι οι ενώσεις μεταξύ των νευρώνων και ο θεμέλιος λίθος της λειτουργίας των νευρωνικών δικτύων.

Επομένως, τα χαμηλά επίπεδα συναπτοφυσίνης δείχνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι μειωμένη και η μείωση αυτή σχετίζεται με μειωμένο αριθμό συνάψεων στον εγκέφαλο.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ο χωρισμός από την μητέρα, αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την μείωση των νευρικών συνάψεων και την αύξηση του εφηβικού στρες. Πιστεύουν δε, ότι η έκθεση των νέων σε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να τους προκαλέσει μέχρι και μόνιμα προβλήματα μνήμης στην ενήλικη ζωή τους, καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου τους.