Το αιώνιο ερώτημα... Πίτσα ή σουβλάκι;

Εκτός από το …συνδυασμό τους, όπως στη φωτογραφία, το ερώτημα σουβλάκι ή πίτσα κυριαρχεί κάθε φορά που διαλέγουμε τι να παραγγείλουμε.

Πλούσια σε κορεσμένα λίπη, τόσο το σουβλάκι όσο και η πίτσα εκτινάσσουν στα ύψη κάθε φορά που τα απολαμβάνουμε το όριο του 3% στην ημερήσια πρόσληψη λίπους από τη διατροφή μας! Ωστόσο, σε μια ισορροπημένη διατροφή ο αποκλεισμός είναι απαγορευμένη λέξη. Το μυστικό είναι να τα καταναλώνουμε λιγότερο συχνά και να μάθουμε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, όπως αναφέρεται στο capital.gr.

Το σουβλάκι

Για να απολαύσουμε χωρίς ενοχές το σουβλάκι μας το συνοδεύουμε με αλάδωτη πίτα. Έτσι μειώνουμε σημαντικά το θερμιδικό του περιεχόμενο, αφού στα περισσότερα σουβλατζίδικα δεν αλείφουν απλά την πίτα με λάδι αλλά τη βουτούν μέσα σε αυτό να ‘ποτίσει ‘ για να είναι πιο μαλακή και να τυλίγεται ευκολότερα. Επίσης προτιμάμε κοτόπουλο αντί για χοιρινό γύρο και αντικαθιστούμε το τζατζίκι με μουστάρδα. Αν αφαιρέσουμε και τις τηγανιτές πατάτες από το περιεχόμενο, έχουμε γλιτώσει 128 θερμίδες και 25 γρμ. λιπαρά!

Ένα μυστικό για να απολαμβάνουμε σουβλάκι χωρίς τύψεις είναι να το ετοιμάζουμε εμείς στο σπίτι. Προτιμάμε άπαχο χοιρινό κρέας, π.χ. ψαρονέφρι ή κοτόπουλο και το συνοδεύουμε με ψιλοκομμένα λαχανικά και αλάδωτες πίτες που θα ψήσουμε πάνω από το κρέας για να πάρουν γεύση.

Η πίτσα

Όταν η παρέα ζητάει πίτσα προτιμήστε μια με ντομάτα και τυρί ή μόνο με λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριά, ντομάτα, κρεμμύδι). Εάν για σας δεν νοείται πίτσα χωρίς τυρί, ζητήστε να σας βάλουν τη μισή ποσότητα από τη συνηθισμένη. Θυμηθείτε επίσης πως η σωστή ζύμη κάνει τη διαφορά! Προτιμήστε παραδοσιακή ή λεπτή και τραγανή ζύμη αντί για την αφράτη για να κερδίσετε σε θερμίδες και λιπαρά. Τα πιο συνηθισμένα τυριά που χρησιμοποιούνται στις πίτσες είναι η μοτσαρέλα, το προβολόνε, το τσένταρ, το κασέρι, η παρμεζάνα και η φέτα. Πιο πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες είναι το τσένταρ και η παρμεζάνα και λιγότερο φορτωμένα η μοτσαρέλα και η φέτα. Τα αλλαντικά όπως το μπέικον, το πεπερόνι, το λουκάνικο και το ζαμπόν υπερδιπλασιάζουν το λίπος σε κάθε κομμάτι.

Σουβλάκι ή πίτσα, τελικά;

Κανείς μας δεν είναι υποχρεωμένος να διχαστεί ανάμεσα σε αυτά τα τόσο δημοφιλή πρόχειρα γεύματα, αφού άλλωστε η θερμιδική διαφορά τους είναι μικρή. Αρκεί να θυμόμαστε πως καλό είναι να μην αποτελούν καθημερινή επιλογή και να προτιμάμε τα σπιτικά, που έτσι κι αλλιώς είναι πιο νόστιμα και πιο υγιεινά.