Επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα νέο τρόπο για να προβλέψουν τον καρκίνο του αίματος

Δύο διαφορετικές ομάδες ερευνητών έχουν καταλήξει χωρίς μεταξύ τους συνεννόηση στο ίδιο συμπέρασμα: μερικοί άνθρωποι έχουν ένα δείκτη στο αίμα τους, που σηματοδοτεί τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξη καρκίνων του αίματος όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα.

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine αποκαλύπτει ότι ορισμένες μεταλλάξεις που δεν είναι παρόντες κατά τη γέννηση, αλλά αναπτύσσονται όσο γερνάμε μπορεί να είναι δείκτες για αργότερα καρκίνων του αίματος.

Σύμφωνα με τα δείγματα αίματος DNA που συλλέχθηκαν από υγιείς ανθρώπους, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αποδείξει ότι τα άτομα με ορισμένες σωματικές μεταλλάξεις στο αίμα τους είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες από ό, τι οι άνθρωποι χωρίς τις μεταλλάξεις να αναπτύξουν καρκίνο του αίματος. Το δείγμα των ανθρώπων στους οποίους είχαν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταλλάξεις είχε ένα 5% κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο αίμα εντός πέντε ετών μετά από δειγματοληψία και έλεγχο του DNA τους.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν από ερευνητές στο Ινστιτούτο Broad του MIT και Χάρβαρντ, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ με τη βοήθεια συμβεβλημένων νοσοκομείων, αλλά κάθε έρευνα έγινε ανεξάρτητα. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές πίστευαν ότι θα ήταν δυνατόν να ανιχνεύσουμε αυτές τις μεταλλάξεις στο αίμα, με δεδομένη την πιθανότητα ότι η πιθανότητα καρκίνων του αίματος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Βρήκαν ότι αυτό αληθεύει, και ανακάλυψαν επίσης ότι οι μεταλλάξεις έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο και για προσβολή από άλλες ασθένειες όπως διαβήτης τύπου 2, στεφανιαία νόσος, και ισχαιμικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές της δεύτερης μελέτης αρχικά εξέταζαν κάτι εντελώς διαφορετικό. Όταν ξεκίνησαν τη μελέτη τους, εξέταζαν εάν οι σωματικές μεταλλάξεις συσχετίζονταν με τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, όμως, ανακάλυψαν ότι οι μεταλλάξεις συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα γονίδια: καρκινικά γονίδια. Ακολουθώντας τους ασθενείς της μελέτης τους, ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ των μεταλλάξεων και του κινδύνου για καρκίνο του αίματος.

Σε δήλωσή τους, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα παρόμοια ευρήματα και από τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις αλληλοεπιβεβαιώνονται.

Ο Steven McCarroll, ανώτερος συντάκτης της δεύτερης μελέτης και επίκουρος καθηγητής γενετικής στο Harvard Medical School, ισχυρίζεται ότι η έρευνα είναι ακόμα πολύ νωρίς για να υπάρξει οποιοδήποτε κλινικό όφελος για τους ασθενείς.

 

Πηγή: www.time.com