Σιμόν Βέιλ: Η Γαλλοεβραία υπουργός που νομιμοποίησε την έκτρωση στη Γαλλία

Πέρασαν 40 χρόνια από τότε που η υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζακ Σιράκ, Σιμόν Βέιλ, ανέβηκε στο βήμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και μίλησε στους Γάλλους βουλευτές για το νομοσχέδιο που έφερνε προς ψήφιση και με το οποίο νομιμοποιούνταν στη χώρα η άμβλωση

Το νομοσχέδιο της εβραϊκής καταγωγής υπουργού είχε προκαλέσει θύελλα αντιπαραθέσεων στη γαλλική Βουλή, με τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης να επιδίδονται σε ένα συνεχές πινγκ πονγκ τοποθετήσεων και αντεγκλήσεων για 25 ώρες. Τελικά, έπειτα από τρεις ημέρες και δύο νύχτες συνεδριάσεων, η Βέιλ θα καταφέρει στις 29 Νοεμβρίου του 1974 να επιβάλει τον νόμο, ο οποίος θα λάβει την ψήφο 284 βουλευτών, ενώ θα καταψηφιστεί από 189. Ωστόσο, αν και ο νόμος δημοσιεύθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1975, τελικά έμεινε στο συρτάρι για πέντε χρόνια και εγκρίθηκε τελεσίδικα τον Δεκέμβριο του 1979.

«Δεν είχα φανταστεί το μίσος που θα προκαλούσε. Υπήρχε τόση υποκρισία σε αυτή τη γεμάτη από άνδρες αίθουσα (της Ολομέλειας)», είχε διηγηθεί στον δημοσιογράφο Annick Cojean το 2004 για τις ανάγκες του βιβλίου του «Les hommes aussi s’en souviennent».

Διαβάστε περισσότερα στο:

http://www.iefimerida.gr/news/180423/simon-veil-i-galloevraia-ypoyrgos-poy-nomimopoiise-tin-ektrosi-sti-gallia-eikones