Δεκαπέντε λόγοι που θα σας κάνουν να κοιμάστε περισσότερο

Αν μείνετε μια νύχτα άυπνοι δεν χάθηκε κι ο κόσμος, αλλά εάν η έλλειψη ύπνου είναι χρόνια τότε μπορεί η υγεία σας να κινδυνεύει σοβαρά, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες…

ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Όταν οδηγείτε νυσταγμένοι τα αντανακλαστικά σας πέφτουν στο επίπεδο που βρίσκονται όταν είστε μεθυσμένοι. Η κόπωση είναι η αιτία 100.000 ατυχημάτων στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

BB7dr4N

ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τις γνωστικές σας ικανότητες, μειώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης, τη λογική σκέψη και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Εάν θέλετε να πάρετε αύξηση, κοιμηθείτε!

BB7dDN6

ΕΧΕΤΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ερευνητές στο Διεθνές Κέντρο Μελέτης στη Βοστώνη, σύγκριναν τις συνολικές ώρες ύπνου των παιδιών σε χώρες από όλο τον κόσμο. Στις χώρες που τα παιδιά κοιμόντουσαν πιο πολύ είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και την ανάγνωση.

BB7dDNc

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΤΕ

Ο εγκέφαλός μας παγιώνει τις αναμνήσεις μας κατά τους διάφορους κύκλους ύπνου. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι πιθανόν να μην θυμάστε όλα όσα προσπαθείτε να απομνημονεύσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

BB7dBfT

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η χρόνια έλλειψη ύπνου ή οι διαταραχές του ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αρρυθμίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού, διαβήτη και καρκίνου.

BB7dowr

ΕΧΕΤΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ

Οι άνδρες που κοιμόντουσαν πέντε ώρες την ημέρα ή και λιγότερο είχαν σχεδόν τον διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007.

BB7d1yf

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ

Οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα έχουν 12 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να είναι κατά 13 κιλά βαρύτερες (εάν κοιμάστε πέντε ή λιγότερες ο κίνδυνος αυξάνεται στο 32 τοις εκατό), σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

BB7dbKz

ΘΑ ΤΡΩΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά είναι πιθανόν να επιλέγετε τροφές με περισσότερες θερμίδες, γεγονός που θα σας οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού σας βάρους, σύμφωνα με μελέτη Σουηδών ερευνητών.

BB7dtDa

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με πολλές έρευνες η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με τη υπογονιμότητα και δεν μας κάνει εντύπωση καθώς η ωορρηξία συμβαίνει κατά ένα ποσοστό 80 τοις εκατό μεταξύ 12 και 4 π.μ.

BB7defH

ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ

Περισσότερες από τις μισές νοσοκόμες που εργάζονταν νύχτα παρουσίασαν μεταβολές στον εμμηνορρυσιακό τους κύκλο σύμφωνα με μελέτη του 1997.

BB7dgRI

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται και με τις ψυχικές ασθένειες όπως η ψύχωση και η διπολική διαταραχή. Σύμφωνα με έρευνα του 2007 η οποία συμπεριελάμβανε 10.000 άτομα κατέληξε ότι εκείνοι που υπέφεραν από αυπνίες είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη από εκείνους που κοιμόντουσαν κανονικά. Ερευνητές του Χάρβαρντ ανακοίνωσαν ότι η έλλειψη ύπνου κάνει τον εγκέφαλο να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα συναισθηματικό γεγονός.

BB7dwbv

ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΣΕΞ

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη λίμπιντο και οι άντρες με άπνοια έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

BB7dm2Y

ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΡΥΤΙΔΕΣ

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά το σώμα σας παράγει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη διασπά το κολλαγόνο που διατηρεί νεανικό και σφριγηλό το δέρμα μας.

BB7dbLk

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΣΑΣ

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα εκλύει την αυξητική ορμόνη η οποία βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν, αυξάνει τη μυϊκή μάζα, ενδυναμώνει το δέρμα και τα κόκκαλα. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά οι ιστοί σας δεν θα αναπλάθονται όπως θα έπρεπε.

BB7dr61

ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟ ΧΑΟΣ

Όταν μένετε ξύπνιοι τη νύχτα το σώμα σας χάνει την ισορροπία του σε ένα βαθύ κυτταρικό επίπεδο με αποτέλεσμα να αποσυντονίζονται μεταξύ άλλων οι ορμόνες σας και να αλλάζει η διάθεσή σας και η λειτουργία του εγκεφάλου σας, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες στο Κέντρο Ερευνών Ύπνου.

BB7dIPt

Πηγή: msn